0

Б ившата тенисистка Йелена Докич призна, че е била близо до самоубийство заради депресия. Австралийката от сръбски произход написа в Инстаграм, че през април е щяла да скочи от 26-ия етаж. 39-годишната Докич, която в кариерата си първо игра за Австралия, след това - за Сърбия, а след това отново за Австралия, заяви, че е потърсила помощ.

„На 28 април почти скочих от 26-ия етаж, бях близо до самоубийство. Никога няма да забравя този ден. Всичко е замъглено. Всичко е мрачно. Никакъв тон, никаква картина, нищо няма смисъл – само сълзи, тъга, депресия, притеснение и болка. Последните 6 месеца бяха тежки. Постоянен плач навсякъде. От това да се крия в тоалетната, когато съм на работа, за да изтрия сълзите си до непрестанното плачене вкъщи, където четирите стени са непоносимо“, написа Докич в Инстаграм.

Тя признава, че постоянно изпитва тъга и болка.

„Животът ми е разбит. Обвинявам себе си, не се смятам за достойна за обичане и съм уплашена. Има много неща, за които трябва да съм благодарна, а след това започвам да мразя себе си, защото не съм благодарна. Това е брутален цикъл в главата ми. Резултатът – почти скочих от балкона на 26-ия етаж на 28 април. Никога няма да забравя този ден. Просто исках болката и страданието да спрат. Дръпнах се от ръба, не знам как успях да го направя. Да потърся професионална помощ спаси живота ми. Не е лесно да пиша, но винаги съм била открита и честна“, пише още Докич.

През 2017 г. бившата №4 в света издаде автобиография, в която обвини баща си Дамир в дългогодишен физически и психически тормоз. Сега Докич допълни, че пише за опита си за самоубийство, за да помогне на други.

 

 

„Знам, че не само аз страдам. Искам просто да знаете, че не сте сами. Не бих казала, че съм много добре сега, но определено съм на пътя към възстановяване. Някои дни са по-добри от други, понякога правя крачка напред, понякога – назад, но се боря и вярвам, че ще се справя. Вярвам в следното: нормално е чувствам това, което чувствам. Нормално е да съм тъжна и просто трябва да продължа да се боря. Не се срамувайте от това, което чувствате. Възможно е да се върнете, просто вярвайте. Обичам ви и съм тук да се боря и да оцелея. Ще се върна по-силна от всякога“, завършва Докич.