0

Б орис Бекер сложи край на краткия си престой като треньор на седмия в света Холгер Руне от Дания. Двойката започна работа през октомври, като Бекер първоначално помогна на 20-годишния Руне да преодолее спада във формата, за да завърши сезона във възходяща линия.

Но германецът не пътува до Австралия, където Руне достигна до финала на турнира на ATP в Бризбейн, преди да бъде елиминиран във втория кръг на Откритото първенство на Австралия от Артюр Казо.

И Бекер написа в социалната мрежа X: „Бих искал да ви информирам, че ще се оттегля като главен треньор на Холгер Руне по незабавен начин. 

Започнахме това партньорство с първоначалната цел да стигнем до финалите на ATP в края на миналата година, но напредвайки осъзнах, че за да бъде успешно, ще трябва да бъда на разположение на Холгер много повече, отколкото мога.

Поради професионални и лични отговорности, не мога да дам на Холгер това, от което се нуждае сега. Желая му само най-доброто и винаги ще бъда негов фен номер 1. Наистина оценявам това, което направихме заедно“.

Работата с Руне беше първото завръщане на Бекер в професионалната игра след освобождаването му от затвора през декември 2022 г. 

Когато Руне се провали и отпадна още във втория кръг на Australian Open, Бекер не беше до него, тъй като бившият шампион на Уимбълдън работеше от Германия за Eurosport като експерт и коментатор. 

Германецът увери, че е общувал с Руне всеки ден. До датския талант в Мелбърн бе Северин Люти, бивш треньор на Роджър Федерер, който също бе освободен.

Бекер се върна като треньор през октомври след почти седем години, като тогава Руне беше шести в световната ранглиста, а сега е седми.

Като треньор на рекордьора по победи в турнири от Големия шлем Новак Джокович, Бекер отбеляза множество успехи между 2013 и 2016 г. и изведе сърбина обратно на върха в класацията на ATP.

Източник: БТА