0

Н ационалът по биатлон Благой Тодев е под въпрос за състезанията през новия сезон. Роденият в Банско спортист все още се възстановява от травмите, които получи по време на тежкия инцидент, който претърпя в края на март.

Тогава по време на Държавното първенство на Белмекен 21-годишният европейски първенец и световен вицешампион за младежи се сблъска с друг състезател и получи фрактури на челюстта и носа, два счупени зъба и навехната китка.

"Остават ми няколко неща да направя, като рехабилитация на лявата китка, защото имам малко проблеми с нея. Трябва да оправя и зъбите. Физическата ми подготовка засега не е добра. Все още не знам дали ще участвам през зимата. Моята цел е да се възстановя за Европейското и Световното първенство догодина, но ще видим. Тепърва предстои от федерацията да вземат решение", каза за БНР Благой Тодев, който подкрепи участниците в деветото издание на щафетния маратон. 

"Психически съм добре. Аз изобщо не мисля за инцидента. Тогава постоянно се шегувах. Треньорката ми през целия ден беше с мен - от случилото се на Белмекен до Военна болница. През целия път бяхме заедно. Дори имам селфи с нея и то само 5 минути след удара, докато бях счупен, така че аз психически съм го приел. Опитвам се да се върна, тренирам. За съжаление, няма да участвам на Държавното първенство, което ще се проведе сега. Иска ми се, но просто нямам физическата готовност за едно такова състезание. Наистина се надявам да се насладя отстрани", допълни той и коментира представянето на Лора Христова, която спечели три титли на Световното първенство по летен биатлон в Осръбле (Словакия).

"Аз не харесвах Осърбле, като място за провеждане на състезания за биатлон. Сега ми стана едно от любимите, именно заради емоциите, които Лора ни достави. Сещам се за последния старт там. Имаше финален спринт между втората и първата, и когато си на трасето и цялата публика вика за конкуренцията и в последния момент България взима златото, емоцията е невероятна. Всички просто млъкват и се чува български вик единствено. Това е много, много яко. Това е нещо, което досега не е постигано. Три пъти световен шампион. Разбира се, че е нещо невероятно. Разбира се, че ми се иска и на мен, но просто тя е по- добрата, тя го заслужава", допълни Тодев.