0

Б ългаринът Благой Тодев спечели малкия кристален глобус в индивидуалната надпревара на 15 километра за Купата на Международната федерация по биатлон (ИБУ) при младежите.
20-годишният Тодев, който през януари триумфира с европейската титла в дисциплината на континенталния шампионат до 21 години в Поклюка (Словения), завърши на върха в подреждането за сезона с актив от 85 точки от три състезания.

Втори също с 85 точки остана Степан Кинаш (Украйна), а трети с точка по-малко е Ондржей Манек от Чехия.

Българинът, който участва на олимпийските игри в Пекин по-рано през месеца, в момента се състезава на световното първенство за младежи в Солджър Холоу (САЩ), като вчера завърши 16-и в индивидуалното състезание на 15 км. Той преодоля дистанцията за 45:22,9 минути след четири пропуска при стрелбата. 20-годишният Тодев беше с четвърто бегово време, като отстъпи на най-бързия Александър Корнев (Русия) само с 3,9 секунди по трасето, но допусна по две грешки в двете си стрелби от положение прав, което го лиши от възможността да се бори за място на подиума.

Победител стана Йонаш Моречек (Чехия) с 43:19,8 минути, следван от норвежците Ветле Паулсен с 43:36,8 минути и Мартин Улдал с 43:51,5 минути. 

Тримата медалисти направиха по два пропуска на огневия рубеж.