0

Легендата в ските Боде Милър е роден на 12 октомври 1977 г. в Ийстън, Ню Хампшър. Той е 5-кратен медалист от олимпийски игри (1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала). Четири пъти печели злато от световни, а също така има и 1 сребро. В Световната купа е с 33 победи и общо 79 подиума. Два пъти печели генералното класиране за СК (2005 и 2008 г.), а има и 6 малки кристални глобуса (два на супер-Г, един на гигантски слалом и 3 на комбинация). Има дъщеря Несин Дайс (2008 г.) от връзката си с Шанел Джонсън и син Самуел Боди (2013 г.) от тази със Сара Маккена. През 2012 г. се ожени за модела и бивша волейболистка Морган Бек. Синът им Наш Скан се роди на 18 май 2018 г., а дъщеря им Емелин Гриер на 5 ноември 2016 г. Едва на 19 месеца Емелин се удави в басейна на съсед в Калифорния. На 5 октомври 2018 г. се роди вторият им син Истън Вон Рек, а на 8 ноември 2019 г. се появиха близнаците Ашър и Аксел. Шестото им дете Скарлет Оливия Хионе се роди на 26 ноември 2019 г. Боде дойде в Зьолден за старта на сезона, за да представи новата си марка ски Peak. Американецът даде и интервю за читателите на „Телеграф“ и „Мач Телеграф“ пред пратеника ни в Зьолден Пламен Вълков.

- Господин Милър, какви са спомените ви от България и най-вече от Банско, където карахте за последно в Световната купа през 2012 година?

- Освен онзи фантастичен пирует, който направих на финала, нали (смее се)? Сериозно, Банско е невероятно място и за мен трябва да е постоянна спирка за Световната купа. Хората са невероятни, атмосферата фантастична. Пистата за гигантски слалом там е една от най-добрите в света. Всичко там беше перфектно. Когато отидохме за първи път, бяхме скептични, защото бе непознато място. Но всички останахме много доволни.

- Снимката от пируета ви дори спечели награда във фотоконкурс.

- Значи поздравления на фотографа.

- България също има елитен скиор Алберт Попов. Какво ви е мнението за него?

- Много се радвам за вас. Гледал съм му няколко състезания по телевизията. Наистина има голям потенциал. Но трудно следя състезанията от САЩ. Просто са в неудобно време по телевизията. Записвам ги, но след това нещо ме завърти и пропускам да ги гледам.

- С какво се занимавате в момента?

- Повече със семейството. Децата отнемат доста от времето ми. Готвенето ми е хоби. Караш ги на училище, прибираш ги. Разбира се, опитвам се да си гледам бизнеса. Сега разработваме собствена марка ски. Насочена е към хората, които ходят в супермаркета. Идеята ми дойде, когато гледах как се мъчат със състезателни ски. В момента се приема доста добре.

Боде Милър дава автограф на възрастен фен на ските в Зьолден.

 Боде Милър дава автограф на възрастен фен на ските в Зьолден.
Пламен Вълков

- Значи не мислите да правите състезателни ски като Марсел Хиршер?

- Нека първо помогнем на хората да заобичат ските, да им е по-лесно. После ще мислим.

- А остава ли ви време да карате?

- О, карам постоянно. Реално заради това станах професионален скиор. За да мога да карам повече. Имам ли минута свободна, съм на ските.

- А децата ви искат ли да станат скиори?

- Всички карат, но само като любители. Показвам им. Но няма да ги натискам. Решението е тяхно. Ските са труден спорт. Невъзможно е да си успял, ако не приемеш трудностите. Парите също така са малко там (смее се).

- Навремето имахте големи спорове с вашата федерацията. Сега се получи нещо подобно с Лукас Бротен и норвежците. Какво е мнението ви за скандала?

- За мен това е абсурдна ситуация. Всички губят - ските, защото той е една изгряваща звезда, норвежците, защото е топсъстезател, самият той, защото не може да прави това, което иска, и дори и феновете, защото няма да го гледат. За мен нормалното в една ситуация е да има поне един печеливш. Проблемът е, че от доста време не се обръща внимание на спортистите. А ти рискуваш всичко за това, което обичаш. Ските носят травми и дори смърт. Защо тогава да нямаш думата за някои решения? За мен това е недопустимо. На американската федерация сега й е добре с Микаела Шифрин. Това ги кара да са мързеливи. Имаш най-успелия скиор за всички времена. В Европа е суперзвезда. В Америка няма къде да гледаш състезанията, защото не се работи с телевизиите. И какво помага федерацията на Микаела - с нищо. А покрай нея може да се събере цяло ново поколение таланти.

Боде Милър връчи в Зьолден приза "Златен скиор" на Микаела Шифрин за номер 1 през миналия сезон.

 Боде Милър връчи в Зьолден приза "Златен скиор" на Микаела Шифрин за номер 1 през миналия сезон.
Пламен Вълков

- Сега върви дебат и за старта на Световната купа през октомври. Някои смятат, че е прекалено рано.

- Не ги следя много тези неща. Но едно съм сигурен, че ските трябва да се променят. Защото животът го изисква. И няма как да избягаме от това. Давам елементарен пример. Няма друг спорт в света, където полувремето да е няколко часа, като между маншовете. Хората отиват да ядат, да пият. И сега си представете как тук карат първо жените, след това започват мъжете, втори манш при жените и след това всичко приключва. Огромно шоу за феновете. И ще имаш две състезания за старт на сезона вместо едно. Ето такива неща трябва да се случват. Иначе октомври е перфектното време да започва световната купа. Защото те вкарва в настроението за зимата. Зьолден е перфектното място за началото на сезона. Според мен ските не са застрашени. Просто стана трудно да се правят състезания в някои области.

- Толкова ли е добър Марко Одермат?

- Има скиори, които са добри на стръмните участъци от пистата. Други са силни в по-равните. Марко Одермат е от тези, които карат еднакво силно на всички писти. Той е състезател, който носи много радост на феновете на ските. Сигурен съм, че ще доминира в Световната купа поне още няколко сезона, както го прави Микаела Шифрин при жените.