0

С упер победа над световната шампионка Ирма Теста постигна българската боксьорка Светлана Каменова на полуфиналите в кат. до 57 кг на Европейските игри в Краков.

Каменова, бронзова медалистка от шампионата на планената, надигра с 4:1 (29:28, 30:27, 30:27, 28:29, 30:27) съдийска гласа италианката Теста.

Още от самото начало на мача 33-годишната Каменова започна изключително мотивирано и след първия рунд водеше в картите на четирима от петимата съдии. 

Българката бе по-добра и във втория рунд, който бе най-равностойният в мача и завърши 3:2 в нейна полза.

Най-категорична обаче бившата европейска вицешампионка бе в третия рунд, в който и петимата съдии отсъдиха единодушна нейна победа.

В спора за златния медал в неделя Каменова ще срещне французойката Амина Зидани, която също като нея е бронзова медалистка от последното световно първенство в Ню Делхи през март тази година.

По-рано днес в категория до 54 килограма до финала достигна и бившата световната шампионка Станимира Петрова. 

В лицето на кубинеца Хавиер Ибанес България ще има поне един финалист и при мъжете.

В полуфиналите в категория до 57 килограма бившият младежки олимпийски шампион Ибанес победи с 4:1 (27:30, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа Небил Ибрахим от Швеция. По този начин той си гарантира поне сребърен медал, което е най-големият успех за него, откакто се състезава за България.

26-годишният Ибанес, четвъртфиналист от последните две световни първенства, използва целия си опит и надигра вдъхновения си шведски съперник. 

На финала в неделя Хавиер Ибанес ще се изправи срещу испанеца Хосе Килес Бротонс, сребърен медалист от европейското първенство в Ереван през миналата година.

Другият кубинец в националния - Йордан Морехон, остана с бронзов медал. В категорията над 92 кг той отстъпи с 0:5 пред британеца Джъсти Орие. Така Морехон се нареди трети в класирането и не успя сега да спечели олимпийска виза за Париж, която на турнира в Полша се полага само на финалистите при супертежките.