0

Н а 78 години почина американският боксьор в тежка категория Ърни Шейвърс, прочут със своя убийствен нокаутиращ удар, за който сам каза в едно интервю приживе: „Само Бог удря по-силно от мен!“

Не се съобщава причината за кончината на Шейвърс, наричан също „Черният разрушител“.

През цялата си успешна кариера 'The Black Destroyer', постигна рекорд от 74 победи, от тях 68 с нокаут. 

Много легенди са го споменавали, като едно от най-атрактивните изказвания е на Рандъл „Текс“ Коб, актьор и бивш боксьор. Веднъж той каза за „Черния разрушител“: „Ърни Шейвърс може да те удари с юмрук във врата и да ти счупи глезена“.

Шейвърс се би два пъти за световната титла в тежка категория, като загуби и двата двубоя.

През 1977 г.  Той пада от Мохамед Али в “Медисън Скуеър Гардън” в мач, останал в историята на бокса.

„Ърни ме удари толкова силно, че това разтърси моите роднини в Африка“, призна Мохамед Али, който изтръгна победата, като оцеля в 15 рунда и получи единодушно решение на съдиите.

Мохамед Али каза, че Шейвърс "е по-силен от Джо Фрейзър и Джордж Форман. Той удряше много силно" и в автобиографията си призна, че "когато Шейвърс ме удари, чух звънчета и подсвирвания".

Вторият път, когато Шейвърс се би за световната титла в тежка категория, беше през 1979 г. , когато загуби с технически KO срещу Лари Холмс в Лас Вегас. Победителят призна: „Той ме удари твърде силно, за да ме нокаутира“.

Ърни Шейвърс дебютира през 1969 г. и се оттегли от бокса през 1995 г., оставяйки за историята нокаута си на Кен Нортън и победите си срещу Джими Елис или Джими Йънг.

През 1982 г., когато кариерата му вече е в упадък, Ърни Шейвърс е нает да се пробва на кастинг за филма Роки III като противник на героя на Силвестър Сталоун Роки Балбоа.

В спаринг със Сталоун, боксьорът го предизвика да удря по-здраво: „Хайде! Дай ми един истински!“, след което Ърни Шейвърс отприщи един от известните си удари върху актьора, макар и с лявата ръка, предполагаемо по-слабата му.

„Това е най-близото до смъртта, когато някога съм бил“, каза Сталоун, който след удара на Шейвърс трябваше да бъде ескортиран до банята, за да повърне.

След този удар Ърни Шейвърс не запази ролята на Клабър Ланг, която отиде при популярния кечист Mr.Т.