0

Р амазан Рамазанов спечели осмо отличие за България на европейското първенство по борба в Букурещ с третото си място в категория до 70 кг свободен стил. Това е седми бронз за националите, а Евелина Николова донесе и едно сребро.

С неговия медал мъжете се изравниха по отличия с жените ни: 4:4. При мъжете другите медали взеха Едмонд Назарян, Абу-Муслим Амаев и Кирил Милов, при жените освен среброто на Николова, с бронз от Букурещ се връщат Юлиана Янева, Мими Христова и Миглена Селишка.

Рамазан Рамазанов пребори победителя от репешажите Хайдар Явуз по категоричен начин – с 11:3, като шест от точките бяха в последните секунди.

Това беше и последна схватка за Рамазанов на 70 кг, като той ще качи на 74 за "Дан Колов – Никола Петров" и може би още повече за олимпийските квалификации.

"Радвам се на бронзовия медал, но исках злато. Жалко, че не стигнах до него. Отдъхнах си след вчерашните схватки, настроих си тактиката и днес ми се получи. На „Дан Колов“ ще бъда на 74 (килограма), а след това ще видим“, заяви той след схватката за трето място.

В неделя, последен ден на европейското първенство, България има шанс за още два медала. Георги Вангелов ще се бори директно за бронз на 61 кг, а съперник ще бъде победителят от репешажа между Нилс Лойтерт от Швейцария и Нурадин Новрузов от Азербайджан. 

При най-тежките пък Ален Хубулов започва срещу Йоханес Лудешер от Австрия и ако го преодолее, българският национал ще срещне състезаващия се с неутрален статут Дзянис Храмянков.

Източник: БТА