0

М еждународната боксова асоциация (ИБА) съобщи, че е започнала дисциплинарни процедури срещу страните, които обявиха, че ще бойкотират предстоящите световни първенства за жени в Ню Делхи и за мъже в Ташкент заради допускането до тях на състезатели от Русия и Беларус.

През октомври ИБА, която е управлявана от руснака Умар Кремльов и спонсорирана от „Газпром“, разреши участието на боксьори от Русия и Беларус с флаг и химн в състезания под нейна егида. 

Решението на ИБА е в разрез с предписанието на Международния олимпийски комитет, взето след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година.

"В бокса няма място за никаква форма на дискриминация и ИБА вижда като своя мисия да защити тези ценности", заявяват от ИБА.

Според международната асоциация шефовете на федерациите на САЩ - Майк МакАтий, на Канада - Райън О'Шей, на Чехия - Марек Симак, на Швеция - Пер-Аксел Шьохолм и на Нова Зеландия - Стийв Хартли, са нарушили етичния кодекс на ИБА с решението си да подкрепят бойкота на световните първенства. 

Те са заплашени от четиригодишния наказания.
Общо 12 държави се обявиха в подкрепа на бойкота на световните първенства, като останалите сред тях са Украйна, Великобритания, Ирландия, Полша, Швейцария, Нидерландия и Норвегия.

Световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи започва на 15 март, а шампионатът за мъже в Ташкент стартира на 1 май.