0

Б удапеща, Пламен Вълков, наш пратеник

Божидар Саръбоюков не успя да влезе във финала на скок дължина на световното първенство в Будапеща. Дебютантът ни записа в най-добрия си опит 7,74 м и остана 21-и. За място в топ 12 и финал утре му трябваше поне 8.00 м. През сезона Божидар имаше 8.22 м.

„Имах голямо желание да вляза във финала, но наистина атмосферата на световно при мъжете е доста по-различна от по-малките състезания. Не смятам, че нещо съм се уплашил, точно обратното – бях още по-нахъсан, след като видях толкова голяма публика. Все пак тепърва трупам опит, смятам, че има още много неща да се изгладят. Явно европейското в Йерусалим се получи добре, защото точно тогава съм се чувствал перфектно, коментира след квалификацията Божидар. Той разкри, че е имал проблем с разбега и въпреки, че е направил доста опити с него не се е получило. 
„Жегата тук наистина бе много голяма, изпих много вода, но не смятам, че това е бил големият фактор днес. Всичко е в главата ми и всичко изглежда дойде от разбега. Не мисля, че пистата бе по-различна, може би просто адреналинът ми дойде в повече, ка-тегоричен бе Саръбоюков. - Видяхме тук, че финалът е от 12 състезатели над 8 метра. Така че ще съм два пъти по-мотивиран за зимата, ще тренирам два пъти повече, тъй като няма да имам и училище и да се надяваме, че зимата ще се получат не едно, а всички състезания“. За него сезонът приключи, а за напред ще се съсредоточи само в скока на дължина, а тройния скок и скока на височина ще останат в ис-торията за него.

Третият ни участник в Будапеща ще е Милица Мирчева на маратон в събота.