0

Рим, Пламен Вълков, наш пратеник

Звездата ни в скока на дължина Божидар Саръбоюков зае престижното шесто място в един от най-запомнящите се финали на Европейското първенство в Рим. Подкрепян от трибуните от Стефка Костадинова и президентът на БФЛА Иван Колев, атлет №1 на България за 2023 г скочи 8,08 метра в петия си опит и се изстреля от осмото на петото място. Преди това той записа фаул, 7,93 метра, отново фаул и 7,67 метра.

С 8,08 м Божидар завърши наравно с петия Том Кампян, но французинът е пред него заради по-силния си втори опит от 8,04 метра.

Най-именитият атлет в сектора  Малиадис Тентоглу (Гърция) скочи 8,42 метра, което бе най-добър резултат в света за сезона. Последва го звездата на домакините Матия Фурлани, който с 8,38 метра подобри световния рекорд за младежи до 20 години.

В третия си опит Тентоглу дръпна с още 11 см напред за 8,49 метра, а след това стигна и до 8,65 метра в петия си опит. Това му донесе трета евротитла на открито и рекорд на шампионатите.

Той е възпитаник на Георги Помашки, който от години пише историята на леката атлетика в Гърция. Европейският рекорд обаче остана непокътнат от 22 май 1987 г., когато в Цанханзор Роберт Емиян от СССР постигна 8,86 метра.

Утре, неделя, в Рим ще е най-голямото българско участие на първенството със 7 атлети. Милица Мирчева ще стартира в полумаратона, след нея е квалификацията на троен скок с Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев, а преди обед е и квалификацията на скок на височина с Тихомир Иванов.

Вечерта са финалите на скок на височина с Мирела Демирева и този в тройния скок с Алекс Начева и Габриела Петрова