0

Н авръх националния празник български атлет се класира за финала на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул. Дебютантът Божидар Саръбоюков постигна 7,89 м в най-добрия си опит и в неделя от 9.12 ч (бълг. време) ще скача за медал.

18-годишният възпитаник на Димитър Карамфилов зае шесто място в квалификацията. Световният сребърен медалист в скока на височина за юноши от 2022 г. започна участието си в зала "Атакьой" с фаул в първия опит, а във втория регистрира 7,67 м, което обаче не му стигаше за финал. Божидар успя да се събере в решителния трети опит и влезе в топ 8. Личният му рекорд в дисциплината е 7,96 метра от тази зима.

Най-добър резултат в квалификацията записа Тобиас Монтлер - 8,14 м, а двукратният европейски шампион в зала Милтядис Тентоглу също нямаше проблем с класирането си за финала с 8,03 метра. Българското участие днес продължава с квалификациите в тройния скок при жените с Александра Начева (10.00 ч) и в скока на височина при мъжете с Тихомир Иванов (18.00 ч). 

"Радвам се, че успях да вляза във финала и то навръх националния празник. Рискувах всичко в последния трети опит и ми се получи. Дано на финала скачам по-добре, коментира след квалификацията Саръбоюков.

Истанбул, Пламен Вълков, наш пратеник