0

С медал започна България участието си на Евро 2022 по художествена гимнастика в Тел Авив (Изр). Елвира Краснобаева и Дара Стоянова събраха от четрите си изигравания сбор от 116.110 точки, което им стигна за третото място в крайното подреждане, съобщава БНР.

Краснобаева започна изключително силно състезанието, като за отлично изиграните си съчетания с обръч и с топка получи съответно оценки от 30.800 точки и 30.750 точки и така се класира за финалите с трета и с първа оценка. За съжаление  талантливата ни гимнастичка  допсуна грешки в композицията си с лента, които я извадиха от финала на този уред, а оценката от 26.200 точки я отпрати на 12-то място в подреждането на този уред.

Дара Стоянова също изпусна уред при изпълнението с бухалки и с резултат от 28.350 точки влезе в топ 8 с шести резултат.

Шампионки в отборната надпревара със 120.600 точки станаха представителките на домакините от Израел. Сребърните отличия заслужиха гимнастичките на Румъния с резултат от 117.050 точки.

Шестицата допълват тимовете на Украйна (114.200 точки), Италия (113.700 точки) и Германия (112.100 точки)

Пред БНР старши треньорката на националния отбор девойки индивидуално Райна Тошева заяви, че е доволна от представянето на Елвира Краснобаева и Дара Стоянова до момента на Европейското първенство в Тел Авив (Израел). Двете българки спечелиха бронзов медал в отборната надпревара и останаха трети зад Израел и Румъния.

"Те са много спокойни и смели, просто имат нужда от повече опит, това ще им помогне да станат по-добри. Всичко е урок за тях. Пожелавам им утре да са още по-смели и да се хвърлят на килима, за да си вземат това, за което са дошли. Доволни сме от сезона до момента, имаше много над какво да работим. Мисля, че вече са ни изработени съчетанията и наистина е въпрос на опит за тези грешки, които те днес направиха ни изкараха от първото място. Имаме чистото изпълнение, въпрос на време и опит е е да не допускат грешки", каза Тошева.

Финалите на отделните уреди при девойките са днес от 19:30 до 21:30 часа, когато ще бъдат раздадени четири комплекта медали. По програма в четвъртък започват квалификациите при жените с обръч и с топка. Състезанието е от 9:00 до 17:55 часа. Българките Боряна Калейн и Стилияна Николова играят в последния поток, който започва в 16:15 часа.