0

Р амазан Рамазанов ще се бори на полуфиналите на световното първенство в Белград, след като преодоля по категоричен начин трима съперници в неолимпийската категория до 70 кг свободен стил, съобщи БТА. Стилян Илиев все още има шансове за репешаж на 61 кг, а двамата български национали в олимпийски категории отпаднаха от турнира.

Рамазанов е един от най-резултатните борци на световното първенство до този момент, след като записа по над 10 точки в трите схватки до полуфиналите. Българският национал започна с 11:0 срещу Перман Хомадов от Туркменистан, след което надви с 15:4 унгареца Даниел Антал на осминафиналите.

Европейският вицешампион от пролетта в Загреб срещна голямо предизвикателство на четвъртфиналите, където се изправи срещу носителя на последните 2 титли на Африка – Амир Хусен. Рамазанов обаче взе четири точки още през първата част, а в началото на втората двамата си размениха по още две. Българският национал продължи да се бори безгрешно до края и успя да спечели още четири точки за крайното 10:2

Този следобед българският национал ще премери сили на полуфиналите срещу световния вицешампион от 2021 Амир Яздани от Иран. 

На 61 кг Стилян Илиев започна с победа с 6:2 над швейцареца Нилс Лойтерт, след което обаче българският национал отстъпи с техническо превъзходство на американеца Вито Аружа. Двукратният шампион от Панамериканските игри преодоля японеца Кодай Огава с 8:2 и по този начин Илиев запази шансове за репешажи.

На 86 кг Илия Христов започна с 3:0 срещу украинеца Владислав Прус, след което обаче българинът отстъпи на Осман Гьочен. В последствие турският борец загуби с техническо превъзходство срещу Джавраил Шапиев и по този начин българският национал бе елиминиран от турнира.

На 120 кг Ислам Адизов загуби с 0:10 на старта срещу Джорджи Мешвилдишвили от Азербайджан, който имаше злата участ още в следващата си схватка да се изправи срещу именития турски борец Таха Акгюл. Олимпийският шампион от Рио, трикратен световен и десеткратен европейски първенец го надви с 2:0 и сложи край на турнира за Адизов.