0

Л егендата на българското плуване Петър Стойчев постави днес нов рекорд за общо време за Тройната корона в плуването с прекосяването на 32,3-километровия канал Каталина в Южна Калифорния за 8 часа 42 минути 33 секунди.

24 часа 38 минути 3 секунди беше предишният рекорд, държан от американката Марсия Кливланд с нейното 9 часа 44 минути прекосяване на Ламанша на 30 години, 5 часа 57 минути плуване на остров Манхатън на 32 години и нейните 8 часа 56 минути Пресичане на канала Каталина на 41 години. Стойчев спечели Тройната корона за общо време от 22 часа 8 минути 46 секунди, подобрявайки рекорда с 2 часа 29 минути. Тройната корона е постигната от 332 души, когато Алисън Стрийтър, MBE за първи път установи добре известния стандарт за маратонско плуване през 1987 г.

47-годишният 4-кратен олимпиец Стойчев започна пътуването си до Тройната корона с 6 часа и 57 минути прекосяване на Ламанша през 2007 г. на 30-годишна възраст. Вторият му етап беше 6 часа и 28 минути околосветско плуване на 45,9 км около остров Манхатън на на 33 години. Днес той спечели Тройната корона, докато беше ескортиран от десетки делфини през втората половина на плуването и син кит и гърбат кит на път към острова на Пасифик Стар.

С Дон Ван Клив и Рокси Иполито като наблюдатели, треньор Иван Златинов, членове на помощния екип Елина Сиафарис и Стивън Мунатонес, Стойчев не само завърши своята Тройна корона, но и завърши петия си етап от Oceans Seven.

Ето и коментара за постижението, който направи Мунатонес: „Това, което е невероятно е, че Петър лети до и от всеки от своите Oceans Seven канали за много кратък период. Той лети от България до Нова Зеландия, прекосява протока Кук, след което се прибира у дома. След това лети от България за Испания за Гибралтарския проток, след което се прибира. След това той отлетя от България до Хаваите за прекосяването на канала Молокай, след което се върна у дома. След това той отлетя за Лос Анджелис за прекосяването на канала Каталина и се завръща в България за полет следващия месец до Ирландия. Като представител на Световния воден спорт той има отговорности в Париж за Олимпийските игри през 2024 г. – и след това в Япония. Пресичането на каналите се изтощава, но след това международните пътувания и смяната на часовите зони също се отразяват тежко на тялото му.

Но от друга страна, Петър е уникален атлет, който спечели титлата от световния шампионат на 25 км при температура на водата 33°C в Шанхай, но също така направи Леден километър в Антарктика при -1°C вода. Така че той има необикновено закоравяла физика и мисленето му е извън класациите. Така че това, което прави, не е изненадващо, но все пак остава изключително впечатляващо.

Ето какво написа за историческото си плуване и самият Стойчев:

Пет от маратоните от Oceans Seven са покорени! Първи българин с Triple Crown - със световен рекорд!
Успях да сбъдна две свои мечти - да преплувам канала Каталина и да стана първият българин с престижната награда Triple Crown с нов световен рекорд от сборно време, като подобрих стария с почти 2 часа и половина!
Стартирах предизвикателството Catalina Channel в 23:30 часа и плувах по-голямата част през нощта в пълна тъмнина в Тихия океан. Всичко мина по план и постигнах много силно време - изминах дистанцията от 33 км за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. На финала ме чакаха българи, развяващи нашето знаме! 
Благодаря на Иван Златинов, целия екип на капитан Дейвид Харвей и обзърварите (съдиите) от федерацията по преплуване на канала Каталина, които удостовериха този мой успех!
По този начин вече съм преплувал пет от маратоните от Oceans Seven - Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар, протока Молокай и канала Каталина.
Останаха още два!
Освен първият българин с пет от седемте маратона в открити води от  Oceans Seven успях да направя и друго мечтано постижение - станах първият българин с приза Triple Crown, който се връчва на плувците, преодолели English Channel, Around Manhattan swim и Catalina Channel. При това световният рекорд за най-бързо общо време е български! 22 часа, 8 минути и 46 секунди. 
Преплуване на Ламанша (English Channel) за 6 часа и 57 минути . 
6 часа и 28 минути плуването около остров Манхатън.
И сега 8 часа, 42 минути и 33 секунди за преодоляването на канала Каталина.
Досегашният световен рекорд беше притежание на Марсиа Кливланд (САЩ) с време 24 часа, 32 минути и 3 секунди. (Преплуване на Ламанша за 9 часа и 44 минути; 5 часа и 57 минути плуването около остров Манхатън; 8 часа, 56 минути за преодоляването на канала Каталина).
Ще се прибера в България горд и щастлив от постигнатото!
А след това - към следващите предизвикателства!
Специални благодарности за всички, които ме подкрепят. За моя треньор Красимир Туманов!.