0

Б ългария записа победа и равенство във втория ден на световното отборно първенство по шахмат за жени в полския град Бидгошч.

В първия си мач за деня българките в състав Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева се наложиха с 3:1 точки над Китай.

Победи записаха бившата световна шампионка Стефанова, която на първа дъска спечели с черните фигури срещу Юшин Сон, както Радева, която на четвърта дъска победи с белите Ии Сяо. На другите две дъски Пейчева и Кръстева направиха ремита, което бе напълно достатъчно за първата победа на българския отбор в група "В" на шампионата.

Във втората си среща за деня българските шахматистки направиха 2:2 с домакините от Полша.

Гергана Пейчева на втора дъска с черните донесе победа над Михалина Руджинска, но на трета дъска Белослава Кръстева отстъпи пред Клаудия Кулон. В другите две партии на Стефанова и на Радева бяха фиксирани ремита.

Така след четири кръга България заема четвърто място в група "В" с 4 точки, колкото има и третият Китай. 

В последния пети кръг на груповата фаза България среща тима на Германия, който засега е последен в потока с 2 точки.

За четвъртфиналите се класират първите четири тима от всяка от двете група, като за целта България ще се нуждае поне от равенство срещу германките. От групата сигурно място в следващия етап вече имат лидерът САЩ, който е със 7 точки, както и Полша с 5.

В турнира в Бидгошч участват 12 отбора, а контролата за игра 45 минути плюс 10 секунди за ход.