0

З а втора поредна година Виктория Томова ще играе за титлата на тенис турнира от сериите „Чаланджър” на клей във Валенсия. За разлика от ноември 2023 г., когато надпреварата в испанския град беше с награден фонд $100 000 от календара на международната федерация (ITF), сега турнирът е от категория "WTA 125" на женската професионална асоциация.

Поставената под №1 българка (№69 в света), която ще участва на олимпиадата в Париж, се справи след драматичен обрат с беларускинята Ирина Шиманович (№99) с 2:6, 6:3, 6:4 след почти два часа и половина битка. Само третия сет продължи над час, след като в него двете тенисистки си размениха 5 пробива.

В решаващата част 29-годишната софиянка първо поведе с 2:0, но допусна изравняване. После първата ни ракета дръпна с 5:2 с още два брейка, ала пропусна първата си възможност да затвори мача на собствен сервис, инкасирайки пробив в осмия гейм. След това 26-годишната Шиманович отрази два поредни мачбола в своето подаване, а накрая нашата трябваше да спасява брейкбол в 10-ия гейм, преди да приключи двубоя с третия си мачбол след общо 2 часа и 26 минути игра.

За Томова това ще е трети финал в кариерата в професионалния тур, като предишните ѝ два също бяха на ниво "WTA 125". През септември 2022 г. тя загуби последния мач в Будапеща (Унгария), а през август 2023 г. извоюва единствената си титла в Чикаго (САЩ).
Съперничка на българската топ тенисистка за трофея във Валенсия ще бъде победителката от предстоящия по-късно днес втори 1/2-финал между Ан Ли (САЩ) и Хесика Боусас Манейро (Испания). Финалът е в неделя.

С представянето си дотук Виктория Томова си гарантира не само изкачване в ранглистата, но и рекордно място в нея. В подреждането на живо българката е под №62, а ако спечели турнира, ще се придвижи до №53. Върховото класиране на столичанката е 64-то място от 5 февруари 2024 г.