0

Зьолден,
Пламен Вълков, наш пратеник

Италианката Федерика Бриньоне спечели първия старт за сезона в Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в Зьолден. Тя бе трета след първия манш, но с прецизен втори оглави класирането с 2:16,05 мин. и не даде на никоя да й отнеме успеха, който за нея е втори в австрийския курорт след 2015-та година. Победата е под номер 28 на Феде за Световната купа.  "Не мислех, че вторият ми манш беше толкова добър, но се постарах много, знаейки, че трасето вече има големи коловози. Толкова съм щастлив и горд от това, което направих. Вчера се обзаложих, ако съм на подиума, щях да направя танца на пилето и го направих. Моята цел сега е да работя усилено до следващото състезание, което за мен ще дойде след месец, след страхотно лято на тренировки искам да продължа да се забавлявам, докато работя по-усърдно. Имам големи очаквания този сезон и искам да ги превърна в реалност", заяви радостната Бриньоне, която бе подкрепяна в Зьолден от майка си Мария-Роза Куарио, която е бивша състезателка и има 4 победи за Световната купа.

Втора, на 0,17 сек. от Бриньоне, завърши Алис Робинсън (Нова Зеландия), която все още е най-младата победителка на гигантски слалом в Зьолден заради успеха си през 2019 г. 

Изненадващо трета на 1,08 сек. е Юлия Шайб (Ав). За нея това е първи подиум на гигантски слалом за СК.

Голямото разочарование бе за Микаела Шифрин, която водеше след първия манш и очакваше в Зьолден да вземе 98-ата си победа за Световната купа. 29-годишната звезда бе довела за подкрепа и гаджето си Александър Аамод Килде, който все още се лекува от тежкото падане във Венген през януари тази година. Шифрин имаше 2 победи тук, но заради слаба финална част във втория манш остана едва пета.  "Имах нужда от повече интензивност, това е нещо, което може лесно да се поправи, можем да се поучим от този опит, просто трябва малко повече време, коментира Шифрин след състезанието.>

И Килде не помогна на Микаела да победи в Зьолден.

 И Килде не помогна на Микаела да победи в Зьолден.
Gettyimages.com

Така на върха по успехи в курорта остават Тина Мазе (Слвн) и Лара Гут-Бехрами (Швейц). Те имат по 3 победи тук. 

Гут, която бе сочена за сигурна победителка при дамите, обяви минути преди старта, че няма да кара, въпреки че сутринта направи разглеждане на трасето. Причината вероятно е грипът, който изкара преди дни.

Изненадата на деня бе Кати Хенсен (САЩ), която с 47-и стартов номер завърши седма. Досега 24-годишната американка имаше като най-добро класиране на гигантски слалом в СК 27-о място от Килингтън през 2022 г и 18-о на слалом от Загреб 2021 г.

Вторият манш бе пред отлагане заради силния вятър в горната част на пистата. На моменти поривите му достигаха до 40 км/ч, но в крайна сметка времето се смили над дамите.