0

Ф едерика Бриньоне спечели последния за сезона гигантски слалом за жени в Заалбах-Хинтерглем, Австрия, а Лара Гут-Бехрами завоюва малкия кристален глобус в дисциплината и е недостижима в генералното класиране за Световната купа по ски-алписйки дисциплини.

Бриньоне бе безупречна и в двата манша, като поведе след първия, а във втория, въпреки грешка в горната част,  увеличи преднината и финишира първа с общо време 2:20,05 минути. Това е 27-а победа за Световната купа в кариерата на италианката.

Втора в състезанието остана новозеландката Алис Робинсън на 1,36 секунда след победителката. Призовата тройка допълни норвежката Теа Луис Стернесунд на 1,67 секунда след Бриньоне.

Швейцарката Лара Гут-Бехрами финишира десета в гигантския слалом, но това бе достатъчно да триумфира за първи път в кариерата си с малката световна купа в дисциплината и за втори път с Големия кристален глобус.

През този сезон 32-годишната Бехрами спечели четири гигантски слалома, едно спускане и три Супер-Г.

Бехрами триумфира в дисциплината гигантски слалом със 771 точки, 21 повече от втората Федерика Бриньоне. Трета е шведката Сара Хектор с 583 точки.

В генералното класиране за Световната купа Лар Гут-Бехрами е победител с актив от 1680 точки. Втора е Бриньоне с 1476, а трета е Микаела Шифрин от САЩ с 1409 точки.

Шифрин приключи сезона вчера с победа в слалома и днес не взе участие в гигантския слалом. Американката водеше в генералното класиране до януари, когато падане в Кортина я извади от пистите за известно време и позволи на Лара Гут-Бехрами да оглави класирането.

Сезонът в алпийските ски при жените приключва другата седмица със супергигантски слалом в петък и спускане в събота.

Източник БТА