0

Б ритинецът Пол Дабъл от италианския тим "MG.K VIS Color for peace VPM" спечели втория етап в 69-ата колоездачна Обиколка на България.

Дабъл триумфира по 103-километровото трасе от Граф Игнатиево до Троян с неофициално време 2:37.29 часа. 

Той изпревари с по-малко от половин метър във финалния спринт Алекси Геран (Франция) от австрийския отбор "Форарлберг". Трети на 4 секунди финишира Роланд Талман (Швейцария) също от "Форарберг".

Етапът започна с ранно откъсване на унгареца Балаж Рожа и сърбина Марко Станкович, които в един момент имаха аванс от около 3:30 минути пред основната група. При изкачването на Беклемето атака направиха Талман, Геран и Дабъл, които застигнаха лидерите още по височината преди Кърнаре. 

Талман преодоля пръв Беклемето, следван от Геран и Дабъл, след което тримата продължиха заедно по спускането, а в края по улиците на Троян британецът използва най-добра тактика и надхитри двамата си съперници в последните метри. 

Украинецът Кирило Царенко от италианския отбор "Галина Екотек Лукини", който вчера завърши трети, днес финишира четвърти и облече жълтата фланелка на лидер в генералното класиране.

"Очаквах да се представя силно, защото се чувствах добре преди старта. Етапът беше тежък. В началото на изкачването беше по-трудно, след което стана малко по-леко. Атакувах, а с мен бяха двамата колоездачи от "Форарлберг". Беше ясно, че трябва да караме тримата, да си помагаме, за да запазим лидерските позиции. В края между нас трябваше да се определи и победителят. Всичко се разви добре за мен и аз спечелих. Не мога да не бъда доволен", коментира след финала Дабъл.

Мартин Папанов се представи най-добре от българите. Състезателят от националния отбор финишира шести в етапа, а съотборникът му Йордан Андреев се нареди десети.
Обиколката продължава утре с два етапа. Първият е сутринта от Троян до Габрово с дължина 72 километра, а след това следобед денят ще завърши със 133 километра от Трявна до Сливен.