0

Б роени дни преди решителното състезание във Формула 1 за Голямата награда на Абу Даби в неделя, в което Макс Верстапен (Ред Бул) и Люис Хамилтън (Мерцедес) ще гонят световната титла с равен брой точки до момента, британските медии засилиха прихо офанзивата срещу нидерландеца.

„Британската машина“, както Алонсо наскоро ги нарече в интервю за пресата на Нидерландия, вече е задействана на пълни обороти пред възможността за историческа и недостижима за никого досега осма титла във Ф1 за сър Люис.

В днешните си издания таблоидите вече вдигнаха шум за потенциална умишлена катастрофа на Верстапен в колата на Хамилтън, като при взаимно елиминиране титлата ще остане за Лудия Макс, който има победа повече от британеца.

Подобни ситуации са се случвали в миналото с легенди като Сена и Прост (в Судзука 1989 и 1990) или дори Михаел Шумахер (с Деймън Хил през 1994 и Жак Вилньов през 1997).

Люис призна след лудото и скандално състезание в Саудитска Арабия, че трябва да „завърши и да запази колата си цяла, въпреки че е трудно да се направи това при тези обстоятелства“, при които „всички пилоти с изключение на един (Верстапен)“ са разбрали какво трябва и какво не трябва да се прави“.

Шефът на Мерцедес Тото Волф подхвана темата малко след победата на Хамилтън в Саудитска Арабия: „Надявам се това фантастично състезание да не се реши случайно“.

Лудия Макс, както наричат Верстапен във Ф1, има вече няколко сблъсъка с Хамилтън: в Силвърстоун (санкция на Люис), Монца и Джеда (Макс беше виновникът за стюардите).

Междувременно в Daily Mail са убедени, че Макс ще направи "всичко възможно", за да спечели Световната купа, цитирайки Йос Верстапен, бивш пилот и баща на лидера на Световната купа.

Досега заради катастрофи Лудия Макс изгуби скъпоценни 42 т очки този сезон, с които щеше вече да е отпразнувал титлата си предсрочно.