0

Г ермания спечели последния златен медал от младежкото Световно първенство по сноуборд в Банско. Макс Кюенхаузер и Саломе Янсинг победиха швейцарците Никола Мейзер и Флорина Баечи на финала в смесената отборна надпревара по паралелен слалом.

България се представи с три двойки. Петър Гергьовски и Йорданка Андонова са 16-и, Тервел Замфиров и Савина Димитрова са 20-и, а Александър Кръшняк и Яна Тумбева – 25-и.

Призьорите в отборното състезание бяха наградени лично от министъра на младежта и спорта Весела Лечева, която изгледа на живо финалите на Бъндеришка поляна. 

Сред зрителите беше и носителят на голямата Световна купа за 2016 Радослав Янков.

Първенството беше закрито официално от члена на Съвета Международната федерация по ски и президент на българската ски федерация Цеко Минев. 

Българските сноубордисти остават в Банско, където на 27 и 28 март ще се проведе и държавното първенство.

България завърши на първо място в класирането по медали на шампионата. Младите таланти спечелиха две титли чрез Тервел Замфиров (паралелен гигантски слалом) и Петър Гергьовски (паралелен слалом), както и два сребърни медала на Александър Кръшняк.

Кристиян Георгиев допълни отличното представяне с четвърто място в паралелния слалом, а Гергьовски също беше четвърти, но на паралелен гиганстки слалом. 

Второто място по медали е за Швейцария с титла и сребърен медал, а Германия е на трета позиция заради титлата в отборната надпревара по паралелен слалом.