0

Б ългария е на един мач от финалната четворка на eвропейското първенство по волейбол за мъже под 20 години. Нашите оглавиха групата си с 3:0 (26:24, 25:10, 25:23) над досегашния лидер Израел. 

Така всичко ще се реши в последния кръг утре. България се изправя срещу предпоследния Испания и при победа ще завърши на първо място. В другия мач Израел среща Чехия. Двата отбора имат шанс да продължат, а загуба на нашите ще даде доста различни опции за крайното класиране. Най-важното е, че всичко е в ръцете на водения от Мирослав Живков тим.

Първият гейм започна по-добре за България. Поведохме с 4:2 и увеличихме аванса си до 11:6. Лидерът в групата обаче се съвзе и направи четири поредни точки. Започна дълга размяна на успешни атаки. Израел успя да поведе с 20:18, но ние изравнихме от своя страна. Първи България достигна до геймбол при 24:23. При първия опит не се справихме, но при втория бяхме безупречни – 26:24.

Вторият гейм беше демонстрация колко важно оръжие във волейбола може да бъде началният удар. По подобие на първата част нашите взеха предимство със 7:4, но при 13:10 авансът ни започна да се смалява. Израелският треньор поиска прекъсване, което се оказа важно за отбора му. Съперникът направи 16:16 и върна изцяло интригата. Тогава нашите буквално пронизаха Израел с началния удар и направиха четири поредни точки. След една прекъсване последва серия от още три. Накрая заслужено поведохме с 2:0 след 25:19.

Най-голямата атракция за зрителите беше третата част. Симеон Николов изнесе поредната си лекция от началния удар и поведохме с 4:0. Комфортната ни преднина се запази с 9:4. Израелците обаче искаха да кажат последната си дума в мача и започваха да я топят. Равенството дойде при 17:17. До 20:20 точките се редяха в двете посоки. Тогава направихме решителна серия от три поредни. Първият мачбол дойде при 24:22. Изпуснахме го, но при втория всичко приключи 25:23.