0

Е ргюнал Себахтин се класира за финала на европейското първенство по бокс. Националът направи страхотен мач на ринга в Ереван и постигна категорична победа над италианеца Леонардо Еспозито. 

Българинът стигна до успеха с 4:1 гласа и ще се боксира за златния медал в категория до 48 килограма утре срещу Сахил Алахвердови от Грузия.

Ергюнал, който е бронзов медалист от европейското до 22 г. в Пореч (Хърватия), постигна най-големия успех в кариерата си.

Националът изигра отличен мач, в който доминираше изцяло над съперника си. Себахтин взе убедително първите два рунда, в които нанесе серия от попадения с раздвижена игра и точни комбинации. Това му позволи да контролира темпото в третия рунд и да доиграе спокойно срещата.

"Прекарах много време в състезания, както и на тренировъчни лагери през тази година, което ми вдъхна увереност за днешния мач. Усетих ритъма и се насладих на този полуфинал в Ереван. Остана още едно предизвикателство по пътя към златния медал", каза младият българин след победата.

За жалост Даниел Асенов загуби своя полуфинал, но пък спечели четвърти пореден медал от европейски шампионат. 25-годишният ни национал взе бронзово отличие в Ереван,след като в категория до 54 кг отстъпи с 0:5 съдийски гласа на ирландеца Дилън Ийгълсън и остана на крачка от финала.

Българинът опита да заличи ръстовото предимство на съперника си, като изпита затруднения в първия рунд, за да намери дистанцията. Във втория Даниел изравни играта и всичко отиде в ръцете на съдиите след третата част. Ийгълсън направи достатъчно, за да ги убеди, че заслужава място на финал и така Асенов остана с бронзов медал.

За Даниел отличието е четвърто поредно на европейски финали. Той е златен медалист от Самоков 2015 и Харков 2017, както и сребърен от Игрите в Минск през 2019 г.

Във вечерната сесия, която стартира от 17.00 часа, е полуфиналът на третия ни участник – натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес. Той ще срещне представителя на домакините Артур Базеян в четвърти мач, който трябва да започне около 17.45 ч.

Още преди него е ясно, че боксьорите ни ще намерят място в Топ 10 по спечелени отличия на европейското. На шампионата на Стария континент участват 219 боксьори от 39 страни. Само 20 държави обаче успяха да излъчат поне един медалист след края на 1/4-финалите.