0

Б ългария излъчи петима финалисти в първия ден на 60-ото издание на престижния международен турнир по борба "Дан Колов – Никола Петров", като за титли утре ще се борят по двама представители в класически и свободен стил, както и една от националките при дамите.

Константин Стас спечели първата българска победа на полуфиналите, след като се наложи с категоричното 10:0 и техническо превъзходство срещу Каия Йошида (Япония). Така националът в категория 72 кг класически стил стигна до битка за златото срещу Шахин Мофрад (Иран), който победи Юга Касугай (Япония) с 10:1.

Класическият стил ще има финалист и на 63 кг, след като Абу-Муслим Амаев победи Абдуррахман Алтан (Турция) с 3:0. На финала българският национал ще се изправи срещу Храчия Погосян (Армения), който надви Ейдън Нътър (САЩ) с 9:0.

Светослав Николов пък не успя да стигне до финала, след като загуби много оспорвана схватка с Екзос Мукубу (Норвегия). След редица съдийски преглеждания в последните секунди, победата бе присъдена на норвежеца при 10:10 и последни точки. До финал не успя да стигне и Росиан Дермански, който отпадна в същата категория до 82 кг срещу Бурхан Акбудак (Турция).

Ахмед Батаев стана първият български финалист в свободен стил, след като спечели категорична победа с 9:2 срещу Андриан Гросул (Молдова). На финала в категория до 92 кг той ще се изправи срещу Арашк Мохамадказем (Иран), който надви Тацуя Ширай (Япония) със 7:0. Рамазан Рамазанов спечели далеч по-оспорвана победа със 7:6 срещу Амирмохамад Язданичерати (Иран) и ще играе за злато до 70 кг срещу Сервет Чошкун (Турция).

Георги Вангелов бе елиминиран на полуфиналите в категория до 61 кг след поражение с 1:2 срещу Интигам Вализада (Азербайджан) в схватка, която предизвика много недоволство от трибуните срещу съдийски отсъждания.

В последната схватка за вечерта Мими Христова победи за секунди Албина Каиргелдинова (Казахстан) и ще играе за злато срещу Наоми Руике (Япония).

Полуфинали с българско участие:

FS 61 – Георги Вангелов – Интигам Вализада (Азербайджан) – 1:2

FS 70 – Рамазан Рамазанов – Амирмохамад Язданичерати (Иран) – 7:6

FS 92 – Ахмед Батаев – Андриан Гросул (Молдова) – 9:2

GR 63 – Абу-Муслим Амаев – Абдуррахман Алтан (Турция) – 3:0

GR 72 – Константин Стас – Каия Йошида (Япония) – 10:0

GR 82 – Росиан Дермански – Бурхан Акбудак (Турция) – 1:3

GR 82 – Светослав Николов – Екзос Мукубу (Норвегия) 10:10

WW 65 – Мими Христова – Албина Каиргелдинова (Казахстан) – 10:0