0

Б ългария победи Чехия със 79:70 (23:21, 21:9, 11:17, 24:23) като домакин в „Арена Ботевград“ и записа първи успех в група F от квалификациите за световното първенство по баскетбол за мъже през 2023 година в Япония, Филипините и Индонезия.

С една победа и две загуби нашите са трети от 4 отбора в групата. Чехия остава с три загуби от трите си срещи, на последна позиция в подреждането.

В другия мач по-късно тази вечер се срещат лидерите Босна и Херцеговина и Литва, които са с по две победи. В следващия кръг на 27 февруари България ще гостува на Чехия в Пардубице.

Националният ни тим, воден от селекционера Росен Барчовски, направи силен мач срещу чехите и водеше през цялото време, а ключова за успеха беше втората част, в която домакините вкараха 21 точки срещу 9 за съперника.

При завръщането си в състава натурализираният американски гард Дий Бост бе сред най-полезните на терена и завърши с 24 точки, 5 борби и 6 асистенции, включително 6 тройки.

Българските баскетболисти поведоха с 14:9 след тройки на Чавдар Костов и Дий Бост. Нова тройка на Бост направи резултата 17:11 след шест минути игра. Чехите изравниха, но с кош на Павлин Иванов националите приключиха първата част при 23:21.

България поведе с 32:26 в средата на втората четвърт след нова размяна на далечни стрелби. Стоилов, Костов и Станимир Маринов реализираха за аванс от 12 точки за националния ни отбор при 40:28 две минути преди почивката, а в края на първото полувреме разликата стигна 14 точки – 44:30. Дий Бост вече бе натрупал 14 точки, от които 4 тройки.

Със серия от 12:3 гостите намалиха до 5 точки разликата, а след това и до 3 шест минути след почивката. Националите задържаха аванс от 8 точки преди последния период – 55:47, фиксиран с два точни наказателни удара на Константин Костадинов.

Павлин Иванов и Дий Бост отбелязаха от далечно разстояние за преднина от 12 точки за България при 66:54 в първите минути на четвъртата част. Баскетболистите на Чехия свалиха под 10 точки пасива си, но с важна тройка на Бост, нашите поведоха със 75:62 по-малко от три минути преди края и не изпуснаха водачеството.

Освен Дий Бост, сред най-резултатните за България се наредиха Александър Янев с 12 точки и 6 борби, а Чавдар Костов и Станимир Маринов завършиха с по 11 точки. Костов добави 9 борби и 3 асистенции, а Маринов – 4 борби и 6 асистенции.

Добро включване направиха и двамата младоци Емил Стоилов и Константин Костадинов, които завършиха със съответно 8 и 6 точки.

За Чехия с най-много – 21 точки се отчете Войчех Хрубан, а Мартин Петерка се включи с 15 точки и 15 борби.

Отзиви от българския национален отбор след победата над Чехия със 79:70 в мач от група "F" на квалификациите за световното първенство по баскетбол за мъже през 2023 година в Япония, Филипините и Индонезия:

Росен Барчовски (старши треньор на България): "Очевидна е разликата, когато играе Дий Бост. Всеки може да го види и като класа, лидерска позиция и увереност на отбора и моя, разбира се, и респект от страна на противника. Той играе много голяма роля в тима. Ще гледаме да коригираме някои неща, защитата беше добра, но допуснахме някои кошове, отворени тройки, има какво да се оправи.

Можеше и разликата да е малко по-голяма, но чак такива максималисти не може да сме. Всички играха добре - Чавдар Костов, Станимир Маринов, Павлин Иванов, но трябва да се отбележи много полезната игра на двамата млади Константин Костадинов и Емил Стоилов. Лично за мен те са бъдещето. Стоилов е готов за позицията център, но просто му трябва отбор, в който да играе, една година да играе основен център. Ако има възможност да играе след две години ще бъде евро ниво играч. Имаме и много опитни играчи, които вдъхват спокойствие, разум в останалите. Печелили са трудни мачове, имат характера да го направят, направиха го и днес.

Много се радвам, защото атмосферата беше страхотна, пълна зала за тези пандемични условия и страшно много деца. Аз това им казах - ние днес играем заради децата, които са дошли. Класирания, победи са на заден план, но тези деца, които са озарени и дойдоха да се снимат и да взимат автографи, това е по-важно от всичко останало.

В Чехия ще се опитаме да лимитираме най-добрите играчи на съперника, но ще бъде много трудно".

Александър Янев (национал на България): "Отборният дух беше основното днес, показахме много голям характер. Имаше малко напрежение в отбора, знаехме, че този мач е много важен за нас. Имаме още един, не сме си свършили работата. Надявам се след три дни да починем от тази еуфория, да се подготвим пак и да излезем и да победим още един път, за да продължим в следващата фаза. Във всеки един мач се опитвам да давам максимума. Всеки един играч, който е дошъл в националния отбор, знае каква отговорност носи и дава всичко от себе си. не само аз, но и всички момчетата се раздадоха. Хубава победа се получи. Борбата на всеки отбор идва най-вече от желанието. Ако излезем пак с желание, с хъс, с характер, може пак да победим Чехия. не са нищо особено, победими са, ако бъдем сериозни ще бием още един път. Не гледам разликата в резултата, излизаме за победа".

Дий Бост (национал на България): "Играхме здраво. Мисля, че победата е страхотна. Бяхме много борбени. В следващия мач в неделя очаквам да спечелим отново. Знам, че мога да бъда много по-добър. Доста съм мотивиран и имам енергия".

Временно класиране

1.Литва 2 2 0 163:135 4 точки

2.Босна и Херцеговина 2 2 0 182:165 4

3.България 3 1 2 223:244 4

4.Чехия 3 0 3 226:250 3