0

Т ихомир Иванов се класира за финала в скока на височина при мъжете на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен. 

Той стана първият наш участник, който доби право да спори за отличията, минавайки през квалификации. Вчера Милица Мирчева и Маринела Нинева бягаха в маратона на европейското, а Георги Начев остана на 3 см от финала в тройния скок.

Тишо влиза във финала като един от четиримата, преодолял от първи опит 221 см, което е негово най-добро постижение за сезона. Българинът не направи грешка преди това и на височините от 212 и 217 см. 

До финала бяха допуснати 12 състезатели, скочили 221 см, като извън него остана британецът Кларк-Хан, който преодоля същата височина, но от трети опит, а преди това имаше един фаул и на 217 см. 

До финала не достигна един от предварително сочените за фаворит Богдан Бондаренко от Украйна, който завърши с 217 см.

Финалът в дисциплината е в четвъртък от 21.05 часа наше време.

„Беше много хубаво състезание, коментира пред пратеника ни в Мюнхен Тихомир Иванов. - Благодаря на всички, които бяха пред екраните и ме подкрепяха. За мен това е много важно. Всички знаете колко много се трудех и че последните няколко месеца бяха наистина много трудни. Но съм на финал и това значи много за мен. Исках да направя такива хубави скокове и съм доволен. Треньорът ми (бел. ред. - Георги Помашки) също бе доволен, дори накрая видях емоцията му като се класирах. Здрав съм, скача ми се и напред към финала“.

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен