0

Б ългария може да вземе домакинството на Европейското първенство по вдигане на тежести през февруари 2024 г, което е и олимпийска квалификация. Това стана ясно след серията срещи на президента на Българската федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид по време на Конгреса на Световната федерация по вдигане на тежести в Рияд (Саудитска Арабия).

"Най-важната новина за нас от конгреса е, че България има възможност да вземе домакинството на Турция за Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени през февруари, което е олимпийска квалификация в олимпийска година. Това е изключителен шанс, привилегия и признание за нашата федерация", коментира Ариф Маджид.

На 9 октомври у нас за среща с министъра на младежта и спорта пристигат президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити заедно с генералния секретар Милан Михайлов, за да обсъдят евентуалното домакинство.

Това ще бъде първата олимпийска квалификация изобщо, проведена в България. У нас ще се съберат най-добрите в щангите. Ако се постигне споразумение страната ни да поеме организацията и домакинството за Европейското 2024 , веднага щом се потвърди първенството следва да се създаде работна група и професионален екип, който ще се заеме с цялостната подготовка на събитието.

В Рияд Ариф Маджид се срещна и с президента на Федерацията по вдигане на тежести на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Харби, който е и президент на Организационния комитет на Световното първенство 2023. Те заедно обсъдиха по-тясно сътрудничество между двете федерации, които са в близки приятелски отношения.

"Те са богата и ключова федерация и ние имаме тяхната подкрепа. Поехме ангажимент да им помагаме в треньорството и да им намерим добър треньор, който да води техните екипи. Доволни сме от лагера, който те ни предоставиха преди състезанието. Ние също имаме желание да направим за тях лагер в България", каза още Ариф Маджид.

Той обясни, че Европейската федерация са се свързали Национална спортна академия с покана България да е една от държавите, която да издава сертификати за треньорство.

Представянето на българския национален отбор в Саудитска Арабия президентът на федерацията по вдигане на тежести коментира,  че най-важни са квотите за Олимпиадата в Париж и че медалите са на второ място. В момента България има три пълни квоти, но е важно как атлетите ни ще се справят на другите състезания.