0

Б ългария има своя втори финалист на eвропейското по лека атлетика в Мюнхен. Завърналата се в сектора за троен скок след 3-годишна пауза Александра Начева постигна целта си и с 13,73 м в квалификацията се класира за финала в дисциплината. 

При температура от 28 градуса по Целзий талантливата пловдивчанка започна с 13,42 м. Във втория си опит тя достигна до 13,73 м с вятър от 1,2 м/ч. Това й бе достатъчно, за да заеме 11-ото място, което й осигури финал при жените на голямо първенство. В третия си опит тя мина 14 метра, но направи минимален фаул.

Именно този й опит обаче зарадва най-много нейния треньор Стойко Цонов. „Алекс скача толкова добре за първи път тази година“, коментира след квалификацията Цонов. 

Късмет на Алекс донесе и присъствието на голямата ни звезда Ивет Лалова-Колио. Тя бе с цялата българска група на трибуните над сектора за троен скок. Независимо от горещото време Ивет стоя и подкрепя Начева през цялата квалификация. След това слезе и лично я поздрави в микс-зоната. 

Връзката между двете спортистки е много силна. През изминалата зима Алекс гостува на Ивет и нейния съпруг Симоне в Италия. Там половинката на Лалова много й помогна с възстановяването след операцията. 
Първа в квалификациите е германката Нееле Екхард-Ноак с 14,53 м. 

Финалът на троен скок жени е на 19-и август (петък) от 21.55 ч (б.в.). Утре от 21.05 ч. в битката за медалите в скока на височина на олимпийския стадион в Мюхнен излиза Тихомир Иванов. И за него това е завръщане в сектора след операция и лечение, което продължи няколко месеца.

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен