0

Б ългария е на два гейма от паметна победа над Южна Африка в турнира за Купа "Дейвис", но дъждовното време над София в съботния ден провали довършването на мача от Световна група II. 

Мъжкият ни национален отбор имаше аванс от 2:0 след откриващите два сингъла в петък, а днес в срещата на двойки Александър Донски и Александър Лазаров поведоха с 6:3, 5:5 срещу Лейтън Кронйе и Рейвън Клаасен, когато над централния корт в Националния ОББ тенис център в Борисовата градина започнаха да падат първите капки. 

Първоначално двубоят на каре беше прекъснат за около два часа с надеждата времето да се стабилизира. Подновяването на играта беше насрочено за 14:00, после за 16:00, 17:00, 18:00 и 19:00 ч. В една от сухите паузи поддържащият екип на БНТЦ свърши блестяща работа и приведе корта в идеално състояние за възобновяване на мача, но точно тогава над столицата отново заваля.

В крайна сметка супервайзърът от международната федерация по тенис (ITF) Ясин Лахдар от Тунис постанови двата отбора да се върнат на корта в неделя от 10:00 ч. 

След приключването на двойковия мач по програма се предвижда изиграването на още два сингъла - между първите ракети - Димитър Кузманов и Филип Хенинг, и между вторите - Александър Лазаров и Лейтън Кронйе.

Ако обаче България поведе с 3-0 и предреши крайния изход, по регламента на ITF е необходимо провеждането на още само една среща на сингъл, тъй като изискването е двубоите от световното отборно първенство да включват поне четири отделни мача. В такъв случай заради протоколния характер капитаните Валентин Димов и Кристо ван Ренсбург имат право да направят промени в заявените тенисисти.