0

Б ългария вече има 30 квоти за олимпийските игри в Париж след силния изминал уикенд за спорта ни. В неделя виза първо си осигури Кристиан Василев на скиф, като за него това ще е второ участие на най-големия форум – в Рио 2016 той греба на двойка скул заедно с Георги Божилов (9-о място).

Също вчера за дебютната си олимпиада се класира сабльорката Йоана Илиева. 22-годишната софиянка, която спечели квалификационния турнир в Люксембург, коментира във Фейсбук: „Надявам се да покажа в Париж това, на което съм способна. Наистина ми е много трудно да опиша какво изпитвам в момента. Този успех го постигнахме с толкова много лишения, труд, жертви, пот и сълзи. Благодаря на треньора ми Ивайло Воденов, който видя в мен светлина, когато никой друг не вярваше, и посвети следващите 11 години в това да ме възпита, направи човек и след това спортист. Благодаря на целия женски отбор по фехтовка - Олга Храмова, Емма Нейкова, Калина Атанасова и Балослава Иванова. Никога нямаше да стигна дотук, ако не беше този отбор, той ми показа, че сме една от най-добрите държави в света, и ми даде самочувствие да се бия като лъв за всички нас”.

Илиева изказа голяма благодарност както на академия „Етрополски“, където се готви от 8-годишна, така и на федерацията по фехтовка.

За последно страната ни имаше представителка при жените в този спорт в Лондон 2012, когато живеещата и тренираща в Германия Маргарита Чомакова участва в турнира на сабя. Преди това Ивана Георгиева и Анна Ангелова играха на рапира в Атланта '96.

Иначе за Париж вече класирахме състезатели в 11 спорта – гребане, плуване, бокс, спортна стрелба, кану-каяк, борба, бадминтон, вдигане на тежести, таекуондо, фехтовка и гимнастика (спортна и художествена гимнастика). Именно грациите са най-многобройни в делегацията засега – две индивидуални и ансамбъл от пет състезателки.