0

Б ългарските шахматисти Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова направиха ремита в предпоследния десети кръг на супертурнира FIDE Grand Swiss в градчето Дъглас на о-в Ман.

При жените с белите фигури Стефанова се измъкна от много тежка позиция, за да направи реми с 18-годишната рускиня Лея Гарифулина.

Бившата световна шампионка изглеждаше изгубена на 40-ия ход, но използва неточност в играта на съперничката си, а след това и смела жертва на качество, за да достигне до равенството на 66-ия ход.

С добавената половин точка към актива си Стефанова събра 6,5 и заема пето място в класирането. Лидер е индийката Рамешбабу Вайшали с 8 точки, а втора на половин точка е украинката Анна Музичук. 

При мъжете Иван Чепаринов направи реми с черните фигури на 31-вия ход с играещия за Сърбия руснак Алексей Сарана. Двамата гросмайстори разиграха отказания вариант на Дамски гамбит и в нито един момент от партията някой от тях не получи каквото и да е игрово предимство на дъската.

В класирането Чепаринов е в топ 15 със спечелените от него шест точки. Първото място с по 7,5 се поделя от руснака Андрей Есипенко, американеца Хикару Накамура и индиеца Видит Сантош. 

Първите двама в крайното класиране и на двата турнира получават правото да участват в Турнира на претендентите за световната титла, който ще се проведе в Канада през април следващата година. Както е ясно, право на участие в него вече си е осигурила Нургюл Салимова в второто си място в турнира за Световната купа в Баку.

При мъжете играят 114 шахматисти, а при жените 50, като наградният фонд е съответно 460 и 140 хиляди долара в двете надпревари, пише БТА.