0

Е милия Груева подаде оставка като член на борда на директорите на международната асоциация по бокс (IBA). Българката хвърли тежки обвинения към ръководството на централата и изрази съмнения за олимпийското бъдеще на спорта. Вицепрезидентът на българската федерация пусна писмо към националните федерации, в което критикува ръководството на IBA, най-вече в лицето на президента Умар Кремльов.

„Вече не вярвам в начина, по който се води IBA и ме е срам все повече и повече да бъда член на борда, защото мисля, че този борд е най-недемократичният и непрозрачният в историята, прекалено потаен, манипулативен и контролиран от външни страни, включително и адвокати, а не от самия борд“, пише Груева, цитирана от insidethegames.biz. 

Тя допълва, че е имало среща на 4 март, която е била преломния момент за решението й да се оттегли. Според Груева членовете на борда са получили документите за срещата едва на предишния ден и всички проблеми са били представени от адвокати и външни изпълнители, а не от президента Кремьлов и генсектът Ищван Коваш. Сред другите ѝ обвинения са, че членовете на борда не са виждали финансови отчети, изискани от Международния олимпийски комитет (МОК) , а освен това имало „страх и чувство на подчинение към президента“. Груева казва още, че е призовала целия изпълнителен комитет да подаде оставка и да поеме отговорност за временното отнемане на лиценза на IBA от страна на МОК.

„Има прекалено много нерешени и съмнителни въпроси пред нас. За мен най-важното трябва да са олимпийските игри. Присъствието на IBA и на бокса в олимпийското движение са под въпрос, а настоящото ръководство не осъзнава, че не назначаването на външни експерти ще реши проблемите. Примерът трябва да дойде от върха, а според мен нито един от проблемите не е решен. Не мога да приема и коментарите на президента, направени няколко пъти, че дори без олимпиада, ние можем да организираме световни събития. Участието на олимпиада е главната мечта на боксьорите. Заради това искам да подчертая риска, че нашите боксьори може да загубят олимпийската си мечта“, пише още Груева.

В писмото Груева посочва, че има несигурност за изчистването на дълговете на IBA, както и по условията на споонсорския договор с „Газпром“.

Нейната оставка идва няколко дни преди изборите за президент на 13 май, в които Кремльов е кандидат отново, а негов претендент е Борис ван дер Ворст (Нид).