0

Т очно два дни, след като Йордан Гълъбов завърши седми на шпага на Европейското първенство по фехтовка за мъже и за жени в Пловдив, българската фехтовка отбеляза ново рекордно класиране за последните 30 години. Йоана Илиева зае шесто място на сабя на шампионата при изключително силна конкуренция. В турнира участваха повечето от най-силните сабльорки в Европа, а втората и петата в световната ранглиста останаха извън топ 20, съобщава БТА.

Йоана Илиева започна силно турнира и записа в групите пет победи и една загуба, което й отреди четвърто място в подреждането за елиминациите. В първия двубой от втория кръг на директните елиминации състезателката на клуб "Свечников", под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, победи Илинка Пантис от Румъния с 15:4. В следващата среща, валидна за място сред най-добрите осем Илиева победи 14-ата в световната ранглиста Микела Батистон от Италия с 15:8. В двубоя за място на полуфиналите българката се изправи срещу Теодора Контура от Гърция и отстъпи с 13:15 след две спорни съдийски решения, които решиха изхода от мача. За съжаление, сабльорката ни нямаше право на повече видеконтрол и беше принудена да приеме загубата. Въпреки това Илиева се класира шеста и записа рекордно за последните 30 години класиране на българската фехтовка. 

Сабльорката, която преди по-малко от месец стана европейска шампионка за жени до 23 години, отново доказа, че има огромен потенциал и е реална конкуренция за най-добрите фехтовачки в света. Следващата цел пред Илиева са медалите на Европейските игри в края на юни в Полша и на Световното първенство в края на юли в Милано.

Другите три български сабльорки на Европейското първенство в Пловдив също показаха добра игра. Емма Нейкова се класира 34-а, след като в първия двубой от елиминациите отстъпи пред Ирина Шчукла от Турция с 14:15. Олга Храмова завърши 42-а, а Кристина Миланова е 45-а.

В надпреварата на рапира мъже Матей Матеев е 64-и, Велин Стойчев раздели 65-66 място с Марк Леополд Кучта от Словакия, Калоян Николов раздели 67-68 място с Илиас Ризос Джанос от Гърция, а Васил Чепишев раздели 69-70 място със Силвиу Розу от Румъния.