0

М ихаела Стефанова, Виктория Велиславова и Рая Ягова, под ръководството на треньора Даниел Бояджиев, станаха шампионки в отборната надпревара на шпага на турнира по фехтовка за Световната купа за девойки в Ташкент (Узбекистан). 

Българките показаха отлична игра, спечелиха първи за българската шпага златен медал от Световна купа.

Стефанова, Велиславова и Ягова бяха поставени под номер 2 в състезанието и започнаха участието си от втория кръг на елиминациите, където отстраниха Казахстан с категоричното 45:24.

Победата ги изпрати на финала, в който те надделяха над тима на Турция с 45:42 и триумфираха със златото.

"Това беше дълго чакан успех, постигнат с много постоянство и труд. През последните няколко сезона момичетата постоянно подобряват играта си, демонстрират зрялост и амбиции за победа. 

Надявам се, че пред всички български състезатели предстоят още много успехи на големи турнири. Поздравявам Михаела, Виктория и Рая за златния медал", каза Даниел Бояджиев.

В индивидуалната надпревара Виктория Велиславова също записа рекордно за българската шпага класиране със сребърен медал в конкуренцията на 46 фехтовачки от осем държави.

В групите възпитаничката на фехтовален клуб „София“ победи пет съпернички. В елиминациите Велиславова надделя над Кристина Канкия (Грузия) с 15:7, а в двубоя за място на четвъртфиналите победи Наталия Зинякова (Казахстан) с 13:10. 

В срещата за място в топ 4 националката постигна успех над Алейна Ертюрк (Турция) с 15:11, а на полуфинала след изключително оспорвана среща сломи Фара Манфуз (Египет) с 15:14. 

В двубоя за титлата Велиславова отстъпи пред Анастасия Рустамова с 9:15 и спечели сребърния медал.

Михаела Стефанова също игра много добре и се класира 11-та, а Рая Ягова завърши турнира на 22-о място.

Източник: БТА