0

К ирил Милов донесе трети медал на България от европейското първенство по борба в Будапеща, след като тушира финландеца Арви Саволайнен в битката за бронзово отличие в категория до 97 кг класически стил.

По-рано през деня националът с чеченски произход Абу-Муслим Амаев стана трети в Европа до 67 кг, а във вторник Едмонд Назарян направи същото в категория до 63 кг.

Милов взе първата точка още преди партера на първата част и доминираше тотално в мача. При 5:0 във втората част българският национал направи ново движение за две точки, с което тушира финландеца.

Щабът на Саволайнен загуби обжалване и така крайният резултат стана 8:0.

Милов започна първенството с победа с техническо превъзходство срещу поляка Тадеуш Михалик, но на четвъртфиналите българският национал бе надвит с 0:4 от състезаващия се с неутрален статут Магомед Муртазалиев. Той се класира на финал по-късно във вторник и изтегли Милов на репешаж, където българинът надви унгареца Тамаш Левай с категоричното 11:0. Това го изпрати и на схватката със Саволайнен за бронз.

Кирил Милов сподели, че е готов на 99% за олимпийските квалификации по борба.

"Имаше малко огорчение, защото очаквах повече. Винаги идвам за златния медал. Много се радвам, че след тази контузия и месец и половина тренировки успях да покажа, че съм на добро ниво. Сега ще потренираме, защото видях грешки, които трябва да изчистим за олимпийските квалификации" каза той в интервю за БТА.

"Грешката бе на четвъртфинала с руския представител. Беше много глупава. Имах добра тактика, работеше, но се разконцентрирах за секунда и ме избута от зоната. Оттам се обърка цялата борба.

"Мислех да направя някакви турнири преди европейското първенство, но реших да пестя сили, защото не съм тренирал достатъчно.

Исках да дойда и да направя един хубав турнир преди олимпийските квалификации, за да знам на какво ниво съм и да видя къде трябва да чистя грешки. Мисля, че съм готов на 99%, другият ще го наваксам на тренировки".

Утре европейското първенство в Букурещ продължава със схватките при жените, а България има шанс за цели четири отличия.

Източник: БТА