0

Г ардът на националния отбор на България Александър Гавалюгов бе избран в идеалната петица на Европейското първенство по баскетбол за юноши до 18-годишна възраст в дивизия "Б" в Португалия.

Националът записа средно по 21,9 точки, 6,6 асистенции и 5,0 борби на мач. Гавалюгов стана третият най-ефективен баскетболист на първенството със среден коефициент 20,4. Кадърът на школата на Балкан завърши турнира на първо място при реализаторите с отбелязаните си точки и по направени асистенции.

В идеалната петица, обявена след финала на шампионата в дивизия "Б", в който Латвия победи Белгия със 75:69, попаднаха още Робертс Блумс от тима на Латвия, Ноа Мьосен от Белгия, Рубен Прей от състава на Португалия и Дейвид Миркович от отбора на Черна гора.

Друг от българските национали - Максим Бочев се нареди втори при най-успешните стрелци от игра с 61,7% успеваемост. Юношата на Левски е пети в класацията за най-точните състезатели при стрелбата от далечна дистанция с 47,4%.

Момчил Кадиев пък е десети при най-добрите изпълнители на наказателни удари с 82,8% успеваемост. Гардът на Левски е седми при подавачите с 4,6 асистенции на мач, като дели четвърто място по отнети топки с 2,7 на мач.

В отборното класиране България завърши на десето място с 4 победи и 3 загуби, пише БТА.