0

С ветовният шампион по плуване в ледени води Цанко Цанков ще участва в плувен маратон от веригата Ocean Seven в Нова Зеландия, правейки опит за преплуване на протока Кук в периода 1-10 април.

Цанков, който спечели три медала, от които два златни, на Световното първенство по ледено плуване в Талин (Естония), заяви, че е много щастлив от постигнатото. "Изключително съм щастлив от завоюваните две световни титли. Участвах в най-дългите дисциплини, а условията наистина бяха много сурови. Басейнът беше изграден в пристанището на Талин. Конкуренцията в този спорт се засилва изключително много", коментира българският плувец.

"Участието ми в Талин бе планирано като част от подготовката за предстоящия маратон, където ще направя опит за преплуване на протока Кук. Там сега е есен и температурата на водата започва да пада. Това ще бъде голямо предизвикателство за мен. Подготвях се на Белмекен, където има специален басейн със студена вода и всеки ден увеличавах времето във водата. Опитвам се да приложа методиката на Иван Абаджиев", продължи Цанко Цанков по повод предстоящото си участие.

Неговият треньор и мениджър Николай Илиев обясни, че три дни преди екипът да замине за Талин не е било ясно дали Цанков ще може да участва поради необходимостта от изпращането на допълнителни документи. "Уважението към постижението на Цанков беше огромно", разказа Илиев, който разкри, че предстоят срещи с представители на българските общности в Австралия и Нова Зеландия.

Цанко Цанков допълни, че за участието му в Нова Зеландия вече е сключен договор с най-добрия лодководач. "Неговата роля е много важна. За добро постижение около 50% от работата е именно на този екип", обясни плувецът, чиято подготовка и плуване ще бъдат заснети и включени в специален филм, дело на фондация "Спорт в България".

Представителят на фондацията Роси МакКий коментира, че целта е да се стимулира интереса и желанието на децата да се занимават със спорт. "Цанко Цанков ни впечатли със своя силен характер и личностни качества. Той успява да се бори с трудностите и това заслужава да бъде подкрепено. Беше изключително вълнуващо да видя плуването му в Талин", каза още Роси МакКий.

Източник БТА