0

П лувецът-маратонец Цанко Цанков се хвърля за ново изключително предизвикателство, след като през септември стана първият българин, прекосил Гибралтарския проток.

Тогава бургазлията стана шампион по 17-километровата дистанция от Европа до Африка, а между 15 и 30 август догодина ще атакува 34-те км от Лос Анджелис до остров Санта Каталина.

Студ

Целта на 35-годишния Цанко е не само да се справи със силните течения и огромните вълни в Тихия океан, но и да подобри световния рекорд по трасето. Той е записан през 1976 г. от 21-годишния Пени Лий Дийн – 7.15 ч, а оттогава са правени над 500 неуспешни опита да подобрят постижението.

„Лично за мен най-голямата трудност при тези плувания е ниската температура на водата, защото по отношение на скорост и издръжливост имам добри възможности. Докато при 95% от другите хора проблемът е огромното разстояние. През август в този район е била измерена средна температура от 19,1 градуса, а тези 34-35 км плуване се равняват на 130 км бягане“, обясни пред „Телеграф“ Цанко, който само за лиценза в Каталина Ченъл е платил $ 4000 лични средства.

Сега с помощта на спонсори и държавата трябва да осигури пътуването и престоя за себе си и екипа си в САЩ. „Ще разчитаме и на подкрепата на голямата българска общност в Калифорния, защото допълнително ще трябва да плащаме на лодководачи, лекари, за медицинска застраховка“, обясни мениджърът на плувеца Ники Илиев.

Мечта

От януари Цанков ще разчита и на програма, изготвена от американски треньори, а подготовката му ще стартира в края на февруари край Царево, за да може да свиква със студени води.

Първоначално той искал да атакува друг маратон от седемте най-трудни трасета в света, известни като Oceans Seven - 34-километровия North Channel между Ирландия и Шотландия. Оказал се обаче в листата на чакащите поради многото заявки на желаещи, което не му гарантира положителен отговор. 

Преживяванията от Гибралтар го научили да е готов за възможно най-трудните природни условия, защото океанът е по-силен от всеки отделен човек. Цанко има и допълнителен шанс на Каталина Ченъл, тъй като в Гибралтар той участваше заедно с други състезатели, докато в САЩ ще плува самостоятелно, което е много по-благоприятно за поставяне на рекорд.

„Мечтата ми е един ден да преодолея всички 7 трасета, което не е постигал нито един източноевропеец – призна Цанков. - Никой българин пък не е атакувал два от тези маратони, като само аз и Петър Стойчев (счупил световния рекорд на Ламанша през 2007-а – б.р.) сме изминавали маратон от Oceans Seven. Ако успея с всичките, ще вляза в Залата на плувната слава”.

У дома

Месец преди да стартира в Пасифика - на 8 юли,Цанков ще бъде част от организацията на голямото събитие в родния му град - плувния маратон „Порт Бургас“ с международно участие. Състезанието ще се проведе на 2 дистанции – 1000 м и 3000 м и ще бъде с по-голям награден фонд от миналата година. Събитието е част от календара на Световната Асоциация за плуване в открити води (WOWSA), като амбицията на организаторите е след време да стане част от веригата за Световната купа