0

20-годишният Холгер Руне (Дания) детронира Новак Джокович (Сърбия) на четвъртфиналите на турнира на клей от сериите "Мастърс" в Рим с награден фонд от 7,7 милиона евро

Поставеният под номер 7 Руне елиминира с 6:2, 4:6, 6:2 шесткратния шампион Джокович, който излетя рано от турнира след като 9 поредни години винаги достигаше поне до полуфинала във Вечния град.

35-годишният сърбин достигна до най-добрите осем в надпреварата за 17-и път от 17 участия, но не успя да продължи серията си от четири поредни финала в състезанието в италианската столица.

20-годишният датчанин стартира отлично и поведе с 5:1 по пътя си към успеха в първия сет с категоричното 6:2.

Голямото шоу бе във втория – скандали, съдийски разправии (на Руне), привикване на физиотерапевти, викове.

Което разконцентрира младия датчанин и това се отрази на развоя: Джокович сервираше за изравняване на резултата при 5:3, допусна пробив, при 5:4 и 0-30 за Ноле на сцената се появи дъждът, предизвикал 68-минутно прекъсване. След него сърбинът спечели два гейма и продължи мача в решаващ трети сет. 

В него Руне отново показа страхотна игра и с два поредни брейка дръпна с 4:0, което се оказа решаващо.

Джокович, който имаше проблеми с контузии в последно време, допусна цели 35 непредизвикани грешки срещу 15 на съперника, което натежа.   

"Това е голяма победа за мен. Всеки мач срещу Новак е огромно предизвикателство. Той е един от най-добрите, които някога са играли тенис. Знаех, че трябва да покажа най-доброто от себе си и го направих. Много съм горд, че достигнах до победата днес", каза Руне, чийто баланс срещу Джокович е вече 2-1.

"Стъпил съм здраво на земята, защото все още не съм постигнал много. Мисля, че трябва да бъдеш скромен. Аз съм такъв е се надявам хората да го виждат. 

Старая се да се боря във всеки мой мач, да оставям всичко на корта. Днес също беше голяма битка и съм много щастлив, че успях. Голям фен съм на Новак. Той е огромно вдъхновение за мен и му желая всичко най-добро", добави той.   
 
Датчанинът ще играе за място на полуфиналите срещу победителя от двубоя тази вечер между Каспер Рууд (Норвегия) и Франсиско Черундоло (Аржентина).