0

Л егендарният бивш вратар на Арсенал и Челси влезе във фокуса на медиите, сбъдвайки детската си мечта да бъде хокеист на професионално ниво.

Петър Чех застана на вратата на Белфаст Джайънтс в решителен момент срещу Глазгоу Клан от английската Първа лига. 41-годишният Чех показа, че не е загубил рефлексите си. Той влезе при резултат 5-1 и до края на срещата не допусна попадение и отрази две дузпи. Така Гигантите прекъснаха серия от 4 поредни загуби, а ветеранът заслужено получи приза за Играч на мача.

Кариера

Чех приключи с футбола през 2019 г. и почти веднага подписа с четвъртодивизионния аматьорски Гилдфорд Финикс. Тогава хокейната авантюра на Петър, който е спечелил всички възможни трофеи във футбола, бе приета с усмивки. Миналата събота обаче той бе безкомпромисен, когато влезе, за да замени стража Тайлър Бесковани, който се контузи.

„Сбъднах детската си мечта. Исках да изляза на леда поне за един-единствен двубой и това се случи”, коментира след срещата развълнуваният Чех. Уточни обаче, че няма намерение тепърва да гради кариера в хокея, а ще съвместява мачове и тренировки със задълженията си на технически съветник, където на него се разчита да мотивира младите играчи и да изковава в тях характер на победители.

„Ако имаш мечта и си готов на всичко, докато я преследваш, в крайна сметка тя ще се осъществи. Това е урок, който младите спортисти трябва да научат. Самият аз трябваше да работя здраво, за да сбъдна мечтата си. Нищо не дойде наготово”, призна звездата, когото Гигантите взеха под наем от втородивизионния Оксфорд Сити Старс. Там Чех тренираше и играеше миналата година.

Скъпо

Чех излезе на леда със специално изработен шлем, декориран с цветовете на любимите му отбори от футболната кариера – червено за Арсенал и синьо за Челси. Все пак той спечели четири пъти Висшата лига, а неговият Челси стигна веднъж и до трофея в Шампионската лига.

Като малък Петър искал да тренира хокей, който е религия в родната му Чехия. Имал необходимите качества, но родителите му го спрели. Причината била прозаична – екипировката била много скъпа, а семейството било твърде бедно, за да си позволи този разход. Затова го насочили към футбола, където изискванията за екип не са толкова големи. Младият Чех приел това решение с голямо неудоволствие, защото страшно обичал хокея, но се зарекъл, че един ден ще изкара много пари и ще се върне към играта с шайбата.

Чех няма намерение тепърва да гради кариера в хокея.

 Чех няма намерение тепърва да гради кариера в хокея.
Инстаграм

И това се случи за първи път пред около 900 зрители, които проследиха още аматьорския хокеен дебют на Петър с Гилдфорд Финикс. Името му безспорно бе магнит за зрители, които откровено нямат нищо общо с този спорт. На домакинските срещи в малката заличка „Спектрум“ обикновено отиват от 50 до 70 души. Чех сподели, че бившите му съотборници Джон Тери и Дидие Дрогба били първите, обадили му се преди срещата, за да го окуражат за завръщането му към професионалния спорт. „Това бе последната ми мечта, която беше останала неосъществена. Засега”, коментира Петър, който, докато беше на леда, не допусна противниковите нападатели да поразят вратата му.

Той не влезе в игра при следващия мач. Титулярният страж Тайлър Бесковани се върна под рамката и победи с 4:2 Нотингам Пантерс.

Трофеи

Колкото до предишното си занимание, Чех все още държи рекорда по брой сухи мрежи в рамките на един сезон във Висшата лига. Подобен рекорд той има и в Чешката Първа лига със Спарта, когато е едва на 19 г. В Шампионската лига с екипа на Челси Петър е ненадминат с 1000 минути без допуснат гол. Той е и рекордьор за чешкия национален отбор по брой изиграни мачове. В славната си кариера Чех е ритал също за Хмел, Спарта (Прага), Рен, Челси и Арсенал. Челси го купуват от Рен за умопомрачителните за времето си 7 млн. паунда. Това бе немислима сума за вратар, но в крайна сметка сделката се отплаща. Чех се превръща в най-успешния вратар в историята на клуба.

Оцелял

Винаги е играел на ръба и не се е плашил от остри сблъсъци с противниковите футболисти. По тази причина има безброй травми и няколко операции. Повратният момент в живота на Чех идва на 10 октомври 2006 г. в гостуването на Рединг. Тогава влиза в единоборство с халфа на домакините Стивън Хънт. В борбата за топката Хънт удря жестоко с коляното си Чех в главата. Заменя го Карло Кудичини, но скоро и той е изнесен на носилка, а Челси доиграва мача с централния защитник Джон Тери на вратата.

Черепът на Чех е счупен при удара и той едва оцелява. През последвалите дни той преминава през сложни животоспасяващи операции. Възстановяването му е дълго. Според лекарите повторен удар в главата може да го убие на място. По тази причина до края на футболната си кариера Чех играе със специален предпазен шлем. По този повод в последните дни Петър се пошегува с журналистите, че хокейната каска изобщо не го впечатлява, защото той е свикнал да бъде с шлем.

 

Роден е като тризнак

Черепът на Чех е по-слаб още от раждането му, тъй като е тризнак - има сестра Шарка и брат Михал (починал 2 г. след раждането). От юни 2013 г. Петър е женен за връстничката си Мартина, която го дарява с дъщеря Адела (15 г.) и син Дамиан (14).

С Мартина

 С Мартина
Инстаграм

В свободното си време свири на барабани, като споделя изпълненията си на живо в YouTube канал. Завършил е право, говори английски, френски, немски, италиански, португалски и испански.