0

О рганизаторите на полумаратона в Пекин започнаха разследване на резултатите от тазгодишното издание на състезанието, след като се появиха сериозно съмнение, че африкански бегачи са намалили темпото, за да бъдат задминати и победени от местна звезда.

Африканците водеха в огромна част от състезанието и изглеждаше, че някой от тях ще грабне победата. 

Но изведнъж най-добрият китайски бегач на дълги разстояния да се придвижи пред тях малко преди финалната линия и спринтира към победата, което предизвика обществени спекулации, че резултатът е бил нагласен.

Хе Чжъ, който спечели маратона на Азиатските игри и държи китайския национален рекорд в дисциплината, изоставаше зад трима бегачи от Кения и Етиопия, а те вече бяха наближили финала. 

След това на записа се вижда, че един от бегачите изглежда прави жест на останалите да намалят, докато китаецът ги изпреварва и рязко спринтира към финалната линия.

Вече в родината си един от въпросните състезатели - Уили Мнангат от Кения, призна  пред BBC Sport Africa, че са позволили на Хe да спечели. 

Но увери, че те са били наети да тичат като пейсмейкъри и не са се състезавали с крайна цел победа. 

В протокола обаче и тримата са влезли като официални участници.

„Не бях там, за да се състезавам. Моята работа беше да определям темпото на целия полумаратон и да помогна на момчето от Китай да спечели, като му задавам по-високо темпо. 

За съжаление обаче, той не постигна целта си, а именно да постави нов национален рекорд в дисциплината“, каза си всичко Мнангат.

Резултатът на спорния победител е 1 час, 3 минути и 44 секунди, което е с почти минута по-слабо постижение от националния рекорд на Китай.

Доста онлайн-реакции демонстрираха сериозни подозрения относно състезанието, след като видео от последните моменти от неделния полумаратон Mengniu Beijing Half Marathon се разпространи в социалните мрежи. 

А късно снощи организаторите на бягането излязоха с изявление, че ще проучат целия случай.

Организационният комитет отдава сериозно значение на вълната от мнения на обикновени хора относно резултатите на състезанието. 

Създаден е специален екип, който ще проведе разследване и анализът от тази проверка ще бъдат оповестени своевременно, се казва в изявление на Спортното бюро на Пекин, което отговаряше за полумаратона. 

Извън изявлението обаче, те не пожелаха да коментират пред медиите целия случай.

Източник: БТА