0

Н ационалката по лека атлетика Маринела Нинева грабна с 2.46:08 ч. държавната титла в най-дългата лекоатлетическа дисциплина с победата си на Маратон Варна. При мъжете национален шампион е Исмаил Сенанджи, който финишира четвърти за 2.29:03 ч., но пред него бяха само кенийци. Най-бърз по трасето тази пролет бе Лабан Черийот с 2.20:49 ч., пред Езикей Кипкорир 2.21:04 и Матю Кибет 2.21:59 ч. В националното класиране среброто бе за Ивайло Вълев с 2.35:16, а бронзът за Александър Спасов с 2.38:00 ч. При дамите държавна вицешампионка е Таня Димитрова 2.57:51 ч., а трета остана Илияна Стефанова с 3.16:51 ч. 

Кенийци доминираха и в полумаратона, като съперничеството до последния момент между Кенеди Роно и Алберт Тонуи допринесе за отличните резултати. В крайна сметка само Роно изпревари само с една секунда Тонуи за да финишира за 1.04:46 ч. При жените в тази дистанция победителката също е от Кения - Ребека Чепквмой с 1.19:03 ч. 

Осмото издание на надпреварата отново бе с приоритет стимулирането на българското участие. С основна заслуга за провеждането му е Община Варна, която дори и в най-трудните години не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица. По време на днешния маратон в зоната на старт-финала бе дадено началото на Деня на предизвикателството с инициативата „15 минути активност с Декатлон“, която завърши с теглена на томбола с награди. Много емоции имаше и около новия старт на 2 км, където най-активни бяха малчуганите. Преди началото на състезанието с приветствие към участниците се обърна Анатоли Илиев, който е сред основните двигатели в организацията още от самото начало на надпреварата.

Тази година Маратон Врана посрещна участниците с ново трасе. След старта бегачите се отправиха по централната пешеходна зона към главния вход в Морската градина, а после се включваха за кратко по пътя Варна – Златни пясъци. 

Рекорден бе броят на участниците, стартираха над 1000 бегачи, сред които атлети от Германия, Румъния, Англия, водещите в дисциплината африкански нации и др. Големият брой желаещи да стартират наложи организаторите да осигурят допълнителни стартови номера. 

Фактът, че Маратон Варна определи държавните медалисти осигури участието на най-добрите ни състезатели в тази дисциплина. Организацията бе подпомогната от много доброволци и хора на реда. 

Парични премии бяха предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси получиха и най-бързите във всички бягания сред "ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна продължава веригата от атлетически състезания в осмата година от инициативата под мотото "Бягането като начин на живот“. Учредена през 2016 г., за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 9 април, следвана сега от днешното състезание във Варна на 14 май и традиционният финал в София на 8 октомври.

Рекордите на маратона във Варна също са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените  Джабет Наом (Кен) бяга преди две години за 2.33:08 ч.