0

Р умънката Симона Халеп, която е бивша №1 в тениса получи допълнително обвинение за нарушение на антидопинговите правила от международната организация, отговорна за гарантиране на почтеността в професионалния тенис - ITIA, според официалния уебсайт на агенцията, цитирана от Спортал.

Новото обвинение е свързано с нарушения в биологичния паспорт на Халеп. Програмата за биологичен паспорт е метод, чрез който антидопинговите организации наблюдават различни кръвни параметри на спортисти, за да научат за потенциални нарушения.

Халеп е отстранена от състезания от октомври 2022 г. Тогава обвинението беше свързано със забранено вещество, наречено Roxadustat, което беше открито в проби, взети от тенисист по време на миналогодишното US Open. В изявление организацията отбелязва, че новото обвинение допълва предишното, но ще се разглежда отделно.

Халеп не остана длъжна на обвиненията и отговори с отворено писмо, което публикува на страниците си в социалните мрежи. Ето и какво казва в него бившата номер едно:

От 7 октомври, когато ITIA ме обвини в евентуален допинг, живея в най-лошия кошмар в живота си.

Името ми не просто е опетнено по възможно най-лошия начин; освен това търпя продължително упоритостта от страна на ITIA в доказването на вината ми при положение, че НИКОГА не съм обмисляла да приемам незаконни вещества.

Опитах се два пъти да накарам Независимия трибунал да се събере, но ITIA постоянно намираше причини да го отложи.

Когато се оказа, че съм жертва, чието име е опетнено, измислиха така наречените грешни промени в кръвта ми. В същото време трима световноизвестни експерти доказаха, че всичко с кръвта ми е абсолютно наред.

Чувствам се беззащитна, тормозена и мотивирана от тях да докажа невинността си за нещо, което никога не съм извършила. Още веднъж повтарям: цял живот съм била против измамите. Това не е в съответствие с моите ценности.

Единствената ми надежда е в крайна сметка делото да бъде разгледано от независими и безпристрастни съдии на Трибунала, които ще ми дадат шанс да докажа невинността си.

Вярвам в справедливостта и очаквам с нетърпение да представя моя случай на заседанието, което след няколко отлагания по инициатива на ITIA ще се проведе в края на май.

Подкрепата на моите близки, света на тениса и моите фенове ми дава сили да продължавам да тренирам всеки ден и да се боря за истината.

С любов, Симона