0

С илното българско поколение от млади шахматистки постигна поредния си успех.

Четири от тях влязоха в световната ранглиста за декември при девойките, като най-напред от тях е Нургюл Салимова.

20-годишната звезда от село Крепча се завърна от 4-та на трета позиция в класическия шах с ЕЛО 2426. С едно място до №20 се изкачи Надя Тончева, която на 5 декември навършва 18 г. Тя не беше част от отбора, завоювал европейската титла в Будва миналия месец. Две от шампионките - Гергана Пейчева (20 г.) и Белослава Кръстева (19), са съответно №24 и №29 в класацията.

Салимова е втора в света и на блиц с коефициент 2343. Тя отстъпва единствено на Бибисара Асаубаева от Казахстан (ЕЛО 2476). В тази ранглиста Тончева е 23-та. В ранглистата на рапид Нургюл е пета. Тончева пък е на рекордното за нея 9-о място. Пейчева е 17-а, а Кръстева – 28-а.

В женската ранглиста капитанът на отбора в Черна гора гросмайстор Антоанета Стефанова прелетя 11 места и е №31. Салимова изкачи 4 позиции и е на 40-а. На рапид при дамите Нургюл е №36, а Стефанова е №40. На блиц Антоанета е 19-а, докато Салимова заема 33-то място.

Гросмайстор Веселин Топалов запазва 24-та си позиция при Оупън категорията. Иван Чепаринов скочи с 21 места до №74.

От 26 до 30 декември Стефанова, Салимова, Пейчева, Тончева и Чепаринов планират участие в световното на рапид в Самарканд (Узб), но не е ясно дали министерството на спорта ще ги финансира. Лицензираната от ММС Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов свиква общо събрание на 13 декември в Плевен, на което целият управителен съвет, включително и Антонов, ще подадат оставка. Предвижда се и избор на нов УС и председател. Клубовете са озадачени от тази покана и не е ясно дали БФШ 2022 ще продължи да съществува и ще запази лиценза си, или той ще бъде даден на Българската спортна федерация по шахмат с председател Милен Василев, която осигури получаването на уайлд кард за Будва и намери спонсори за участничките.