Е дна от големите звезди на българския спорт Йордан Йовчев ще поведе колоната на традиционното Велошествие „За по-чист въздух“ тази неделя. Стартът на колоездачите е точно в 11 ч. по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден колоритен спортен празник с много атракции, детски надпревари, викторини с награди, усмивки и забавления.

Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Сборният пункт пред главния вход на Народно събрание ще бъде отворен в 10.00 ч. за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк. 

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече седма поредна година, заедно с още над сто прояви, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Скица на маршрута, последни новини и всичко за предстоящото в неделя покрай Велошествието можете да намерите в подробности в специалната Facebook страница на събитието 


Олимпийски легенди и шампиони повеждат колоната 

На старта ще бъдат някои от най-известните спортни звезди на България. Отново с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея ще бъде четирикратният олимпийски медалист - пренаписалият историята на световната гимнастика Йордан Йовчев. Заедно с тях ще потеглят част младите таланти, определени за лица на „София – европейска столица на спорта“ в последните години: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, направилата уникален пробив във фехтовката сабльорка Йоана Илиева, състезателката на шорттрек Катрин Мануилова и записалата невероятен световен пробив в планинското колоездене Изабела Янкова. Всички те ще поздравят участниците и ще отправят послание за по-зелена и спортна София.

На старт традиционно застават известни личности от културата, политиката и бизнеса, служители в посолствата у нас и др. 


Голям спортен празник в Южния парк с много награди, забава и атракции

Много интересна програма ви очаква и в Южния парк. Едночасовият спортен празник там в неделя започва в 11.30 ч. с много музика, надпревари, забавни игри и викторини с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ ще се погрижат професионални аниматори, които ще организират конкурси за най-добра украса на велосипед, теглене викторини със стартовите номера на участниците с наградите от големи фитнес центрове и магазини за спортни стоки. 

Специални щандове и палатки ще показват на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Аниматори от се грижат за доброто настроение с много забавни игри и надпревари сред малчуганите, ще организират конкурс за най-добра рисунка на тема велосипеди, най-красивите ще бъдат отличени със специални награди. 


Детска вело надпревара 

В Южния парк в 12.30 ч. ще бъде организирана и специална надпревара за деца с велосипеди. Малчуганите ще стартират със своите колела на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. Проявата се организира от „Драг“ и „София – европейска столица на спорта“ за деца до 11 години и е без състезателен характер.  След това малчуганите могат да се включат в конкурсите за най-красива визия на велосипед, за най-добра рисунка на тема колело, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите.


Заедно за град с по-малко пушеци  

Целта на събитието е заедно да се призоват хората при възможност да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност. Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас.

Алтернативите на автомобилите са: 

- 55 км велоалеи и непрекъснато увеличаващата се мрежа;

- 22 000 дка паркове и градини в един от най-зелените градове на Европа, град, който предоставят възможност за ходене пеша;

- Подменен и обновен 90% от градския транспорт. В последните няколко години Столична община реализира една от най-мащабните програми за модернизация на градския транспорт, която цели привличането на повече пътници и спирането на остарелите и замърсяващи автобуси.

София е столицата с най-много коли на глава от населението, като в 70% от автомобилите се вози само по един човек. Във връзка с това, Столична община се обръща към гражданите да използват пролетното затопляне, да слязат от личните си автомобили и използват алтернативно придвижване в градска среда -  да ходят пеша, да карат колело или да използват градския транспорт. 

Тъй че, облечете екипите и яхвайте колелата като алтернатива на автомобилите и пушеците. Нека заедно покажем как нашата столица може да бъде още по-цветна, забавна и чиста.

Не пропускайте Велошествието с много усмивки, музика и добро настроение. „София кара колело за по-чист въздух“ – неделя със старт в 11 ч. пред Народно събрание и половин час по-късно в Южния парк.