0

С елекционерът Джанлоренцо Бленджини представи екипа, с който ще работи в националния отбор по волейбол за мъже. Негови асистенти ще бъдат сънародникът му Франческо Кадеду, наставник на бургаския Деа спорт, както и бившите национални състезатели и настоящи треньори Даниел Милушев и Христо Цветанов.

"Благодаря за доверието на федерацията и на президента Любо Ганев. Държа да кажа някои неща. Първо съм много доволен от тази възможност, от този голям проект. Много важно е желанието да направим нещо голямо, това беше определящо за мен", заяви Бленджини.

"Другото важно е, че ми дадоха пълна свобода да си изградя щаб, да направим добър отбор. Хубаво е да  изберем хора, които са на ниво, да направим добър екип и да следваме мечтите си.


Комплименти за федерацията, че има такава стратегия и поглед в бъдещето. Това е страхотен капацитет да предвиждаш нещата. Повечето отбори обикновено имат цикъл от следващите четири години до Олимпийски игри, ние имаме хоризонт за работа от 5 години. Това е умение да се гледа в бъдещето."

Джанлоренцо Бленджини

 Джанлоренцо Бленджини
startphoto.bg

По време на представянето се разбра, че четирима състезатели са отказали да се отзоват на поканата на Бленджини за националния тим. Италианецът предпочете да не назовава имената им, но президентът на федерацията Любомир Ганев каза, че няма проблеми да каже кои точно са те.

"Аз ще ги кажа. Това са Георги Сеганов, Розалин Пенчев, Влади Станков и Бранимир Грозданов. От тях имаме и писмен отказ, за да не станат недоразумения, че не са разбрали или не са получили повиквателни. Това са хора, които няма да работят с националния тим следващите пет години", заяви Ганев.

"Казвам нещата директно. Преди време играч ми се обади по телефона и каза, че се отказва от националния отбор. Аз го казах това в интервю. Той ми се обади по телефона и ми каза: "Бате Любо, защо си казал, че се отказвам, трябваше да кажеш, че треньорът не ме иска или че съм контузен". Предпочитам нещата да са точни и ясни", отсече Любо Ганев.

Думата на пресконференцията взе и координаторът на всички национални отбори Николай Иванов.

"Добре дошъл, Кико! Националният отбор на България е много сериозна тема. За съжаление в последните 10-12 години България играе, но рядко печели. Бяхме сред домакините на две европейски първенства и на едно световно. През 2015 година беше успех, че попаднахме във финалната четворка. За липсата на победи е имало различни фактори - контузии, нежеланието на някои играчи, отказ да играят. Силно се надявам тези мъже около мен (б. а. - треньорския щаб) да помогнат със знания, умения, опит, желание за изграждането на силен отбор. Тимът ни да побеждава по-често, защото всичко вече е много динамично. По мое време Световно първенство се провеждаше на 4 години, сега е на две. Тогава рейтингът нямаше голямо значение, сега е основен и се променя след всеки мач и гейм. Трябва да имаме търпение и кураж, като вярвам, че нещата ще се случат. Само с много работа ще се постигне успех!", каза Николай Иванов.

startphoto.bg

"Благодаря за поканата от федерацията и от Бленджини. Ще се опитам с каквото мога и ако мога, да помогна. Много ми харесаха думите на Бленджини, че националният отбор трябва да бъде кауза и да е абсолютна привилегия да играеш за България", каза Милушев.

"Благодаря и аз за доверието. Националният отбор е възможно най-високото ниво. Той винаги е бил нещо много специално за мен", бе коментарът на Цветанов.

"България е моят втори дом. В последните 15 месеца съм постоянно между София и Бургас. Досега бях помощник на Буратини в младежкия отбор до 21 години, където се създават играчи, сега ще работя с Бленджини, с когото се познаваме от много години. Мисля, че бъдещето за българския волейбол е розово", каза от своя страна италианецът Франческо Кадеду.