0

П редседателят на Българския стрелкови съюз Весела Лечева взе участие в заседанието на Комисията по „Обществени въпроси и корпоративни комуникации“ на Международния олимпийски комитет (МОК).

Президентът на МОК Томас Бах откри заседанието, а като нов член Весела Лечева му благодари за оказаното й доверие и потвърди, че ще работи за утвърждаване на авторитета на организацията. 

От своя страна Бах заяви, че се радва, че Лечева е част от комисията и от своя страна благодари за последователните позиции на България за запазване на олимпийското движение.

Томас Бах запозна членовете на комисията с резултатите от участието си в Общото събрание на ООН. Там президентът на МОК подчерта значението на олимпийското примирие в момент, в който светът е изправен пред толкова много конфронтация, разделение и поляризация. 
По време на дискусията Весела Лечева приветства усилията на президента на МОК да следва политика на политически неутралитет и автономия на спорта, които са заложени в Олимпийската харта. 

"Смисълът на олимпийското движение е да обединява, а не да разделя. Тези наши изконни ценности трябва да бъдат в основата на нашата позиция, която да отстояваме въпреки политическия натиск“, каза българската шампионка.

„Ние не можем да страним от политическите процеси, но не бива да участваме в тях. Задачата ни е да мислим основно за спортистите и да правим възможното, за да могат те да се изяват на най-големия спортен форум в света. Казвам го много убедено, защото лично съм го преживяла", подчерта Весела Лечева, цитирана в прессъобщение до медиите.

"В периода 1983-1984 година бях в много добра форма и имах всички шансове да спечеля титла от Лос Анжелис 1984. 

По политически причини, комунистическите лидери на държавите от тогавашния Източен блок, решиха да бойкотират Игрите. 

Това ме лиши от моята олимпийска мечта. Бях гневна, защото четири години от моя труд бяха зачеркнати. 

След това бяха необходими много усилия, за да се върна отново мотивирана на стрелбището и да спечеля медали от следващите Олимпийски игри в Сеул и Барселона. 

Но никога няма да забравя как аз и останалите спортисти се чувствахме през 1984 година. Призивът ми е – дано никога с наше решение не допуснем спортист да бъде в същото положение, както бяхме всички тогава", разказа тя. 

Весела Лечева предложи и редица инициативи. На глобално ниво може да се разработи програма "Олимпийци без граници", в която медалисти от различни страни да участват активно в благотворителни дейности, да са ролеви модели в зони на конфликти и бедствия. 

"Тези хора, които са модел за подражание по цял свят, могат да дадат необходимата вяра и надежда, а също така да фокусират вниманието върху проблеми, които влизат в новините, но не и в сърцата и мислите на хората", заяви още Лечева по време на продължилото четири часа заседание на Комисията по "Обществени въпроси и корпоративни комуникации".

Лечева предложи също така МОК да взаимодейства активно с организации като Червения кръст и Червения полумесец, които имат важна международна роля и са пример за хуманизъм.

Източник: БТА