0

Д есетата титла от Australian Open не само изстреля Новак Джокович до №1 в световната ранглиста, но го превърна и в основен фаворит за следващия турнир от Големия шлем - „Ролан Гарос“.
Не се случва често някой да измести Надал от неговото владение, но сега това е факт. Квотите на букмейкърите за 23-а титла на Ноле са 2.50, втори фаворит е Карлос Алкарас (3.00), а Рафа е чак трети с коефициент 3,50.

Самият испанец се показа като джентълмен и не пропусна да честити на големия си съперник. „Невероятно постижение. Честито на теб и твоя екип. Напълно заслужено, наслаждавай се, Ноле“, написа Надал в Инстаграм.

След титлата от Australian Open, където сърбинът е абсолютен властелин, двамата велики вече имат по 22 победи за Големия шлем.

„За себе си аз съм най-добрият и винаги ще бъда. Резултатите говорят сами за себе си, но тенисът вече не е такъв, какъвто беше. За мен е чест да бъда част от дискусията за най-добрия. Напрежението е част от спорта, то е привилегия, без него не мога да играя. Където и да се появя, особено на турнир от Големия шлем, има напрежение заради надпреварата с Надал“, каза Джокович на пресконференцията си след победата на Циципас.

Пред медиите в Мелбърн Ноле изля душата си и натрупаната болка, но обеща още разкрития по-късно тази седмица.

„Толкова много лъжи, толкова грешна информация. Създава се лавина, от която не можеш да избягаш, тя те помита. Най-разумно е да изчакаш. Казваха ми: „Ела в Австралия и всичко ще е ОК. Не беше ОК миналата година. Последните две седмици обмислях дали да разкрия някои неща. Ще го направя в следващите няколко дни - загадъчно обяви Джокович. След това той продължи: - Човек на себе си и най-големия съюзник и най-големия враг. С главата си решаваме в каква посока ще тръгнем. Но не е лесно и приятно, когато излезеш на корта, да се справяш с хиляди неща – външни и вътрешни. Хората, които ме познават и следят, отдавна знаят, че не си държа устата затворена. Аз съм справедлив и когато нещо не е наред, а много неща не са наред в днешния свят, го казвам. Някои хора ме осъждат, главно защото съм от Сърбия. Нося си кръста. Никой не говори за това колко хора умират от глад, колко се изселват от родината си заради война. Никой не говори за реалностите, може би защото това не изнася на някои от елита. Може би съм им трън в очите“.