0

С тефанос Циципас ще играе за трета поредна година в полуфиналите на Australian Open.

Поставеният под номер 3 в схемата Циципас се наложи с 6:3, 7:6(2), 6:4 над чеха Иржи Лехечка в четвъртфиналите и за общо четвърти път в кариерата си се класира за финалната четворка на турнира в Мелбърн. 

Досега обаче гъркът никога не е успявал да стигне до финала, а негов съперник към тази фаза в петък ще бъде олимпийският вицешампион Карен Хачанов от Русия.

Циципас стигна само до пет точки за пробив в целия мач, но успя да реализира и двете. Първите четири от тях бяха още във втория гейм на мача и реализирането на последната от тях позволи на Циципас да поведе убедително, което му осигури и спечелването на първия сет.

Вторият брейкбол дойде в оказалия се последен гейм в мача, като с него Циципас затвори двубоя за 2 часа и 19 минути игра.

Най-равностоен бе вторият сет на мача, който бе и ключовият. В него 21-годишният Лехечка водеше играта, но така и не успя да запише пробив, въпреки многото възможности. Чехът пропиля пет брейкбола, а в тайбрека бе пречупен, като взе само две точки, пише БТА.

Лехечка имаше още три брейкбола в третия сет, но пропусна и тези възможности, като в тях най-силно си пролича, че за пръв път играе на четвъртфинал на турнир от Големия шлем.

"Това беше най-доброто ми представяне в турнира. Чувствах се доста различно от други мачове. Но това е и най-трудната ми трисетова победа, откакто играя в Австралия. Лехечка игра перфектно и му желая всичко най-добро в бъдеще. Ударите му от основната линия бяха много тежки, но се справих. Знаех, че решителният момент е в тайбрека на втория сет, защото той можеше да се върне в игра. В третия сет също се измъкнах благодарение на опита и на спартанския дух. Австралия е много хубава страна. Някои от най-добрите ми приятели живеят тук.

Хората тук са много гостоприемни. За мен Откритото първенство на Австралия е домашният турнир, защото чувствам много любов тук. Мечтая да спечеля титлата в Мелбърн и да даря част от парите за изграждане на училище в щата Виктория", каза Циципас след края на мача.

При жените Виктория Азаренка направи нова крачка към спечелването на трета титла на Австралия, след като се класира за полуфиналите на турнира.

Десет години след последния си триумф в Мелбърн, представителката на Беларус надигра с 6:4, 6:1 поставената под номер 3 в схемата Джесика Пегула от САЩ в среща от четвъртфиналите, продължила час и 39 минути.

На полуфиналите Азаренка ще играе с казахстанката Елена Рибакина, която по-рано днес победи също в два сета Елена Остапенко от Латвия - 6:2, 6:4.